Hetast i New York – Sarandons pingisbar

1 av 6
Skådespelaren Susan Sarandon (till vänster i bilden) älskar pingis. Så mycket att hon öppnade pingisbaren Spin i höstas. Nu väntar hon bara på J-O Waldner.
RESA

Glöm Sohos hotellbarer.

Innestället det snackas om i New York just nu är Spin, ett nytt favorittillhåll för alla som tycker att det är lika roligt att svinga pingisracket som drinkglas.

Skådespelerskan Susan Sarandon är en av dem.

Men så äger hon ju också stället...

Ljudet av studsande pingisbollar för en jämn kamp med popen från högtalarna.

På den vita bardisken ligger pingisrack bredvid ölglas.

På en av barstolarna sitter Michael Landers, 15, och hinkar i sig vatten med blicken fäst på pingisborden intill.

Tre dagar i veckan tar han tunnelbanan till 23:e gatan på Manhattan för att träna på Spin New York. Förutom att det är en av stans hetaste barer dubblar den som pingishall.

– I början var det distraherande att träna med hög musik och alla lampor, men nu har jag vant mig.

Den blyge 15-åringen är nybliven USA-mästare. I december vann han överraskande den nationella seniortiteln, trots att de flesta motståndarna var dubbelt så erfarna.

Hoppas på att J-O kommer

Landers är Spins senaste stjärna, men långtifrån den enda.

En av barägarna är Susan Sarandon, Oscarbelönad skådespelare och nyfrälst pingisprofet. Hon är en av flera kändisar som har kommit ut som bordtennisnördar, vilket har fått pingpong-trenden i New York att ta ordentlig skruv.

När Sarandon nyligen bjöds in till Stockholms filmfestival var hennes enda krav att få äta middag med sin idol: J-O Waldner. Dejten var förstås också ett sätt att locka ”pingisens Fred Astaire”, som hon beskriver honom, till Spin.

– Han har tackat ja till att komma hit. Det är inte helt enkelt att få ihop våra scheman, men vi hoppas få till det snart, säger Sarandon.

”Jag gillar att alla kan spela”

När RESA besöker baren går hon runt mellan borden som vilken pingismorsa som helst. Väl i New York tillbringar Sarandon så mycket tid som möjligt här, även om hon inte spelar så mycket som hon skulle vilja.

– I suck, säger hon när RESA:s utsända utmanar henne.

I stället skickar hon fram sin lika pingistokige barkollega, Jonathan Bricklin. Det blir en rafflande landskamp som slutar med svensk vinst, 3-2.

– Det jag gillar med pingis är att alla kan spela, och att tjejer kan slå killar, säger Sarandon efter matchen. Jag älskar när småtjejer i stora glasögon kommer hit och utklassar vuxna män.

Sedan Spin öppnade i september har klubben lockat ett av New Yorks mest eklektiska klientel. Här dricker Hollywoodskådisar och hipsters tequila bredvid 15-åringar med sportdrycksflaskor.

Turister är lika välkomna att boka bord. Och den som vill slipa sin forehand kan boka en privatlektion med någon av klubbens tränare.

15 bord och lyxplockmat

Kombinationen bärs och bordtennis är inte ny. Konceptet fungerar lika bra i Berlin och Stockholm, där pingisbarer som Dr Pong och Strand har gjort rundpingis till det trendigaste man kan ägna sig åt en fredagkväll. Det som utmärker Spin är att man har tagit det till en ny nivå. Här spelar man på 15 bord av olympisk kaliber – eller vip-bordet, helt i glas. Och äter plockvänligt åskådarkrubb i lyxversion: ”foie gras-popcorn” eller minihamburgare med ”äppledijon” eller ”blue cheese-mousse”.

De senare har just testats av förstagångsbesökarna Lina Palmer och Anna Bernström från Stockholm.

– Maten är kanske ingen höjdare men det är schysst att dricka öl och spela pingis. Stället är kul och avslappnat.

Kanske behöver de inte åka till New York nästa gång. Susan Sarandon är inte främmande för att sprida Spin – och pingisevangeliet – över världen.

–Vi har fått förfrågningar från flera håll som vi ska titta på.

FAKTA

Två andra barer där du kan spela pingis

Dr Pong, Berlin

Ligger i stadsdelen Prenzlauerberg. Rundpingis är populärt här. www.drpong.net

Busby’s, Los Angeles

Sportbar där pingis är en av många aktiviteter. Har två filialer, Busby’s East och Busby’s Santa Monica.

New York - Resa hit!

SAS och Continental flyger nonstop Stockholm–New York, Delta börjar flyga på sträckan 28 maj.

Prisexempel: 4 233 kr t/r med Delta 2–7 juni.

Prisexempel hotell: 5 192 kr för fem nätter 2–7 juni på trestjärniga Hotel 91.

Sök på: www.destination.se

Annika Goldhammer