– Jag är besatt av New York

Fredrik Eklund lämnade porrbranschen – nu säljer han lägenheter till kändisar

Foto: PONTUS HÖÖK
tjärnmäklaren Fredrik Eklund i sitt älskade New York. ”Det blir som ett förhållande. Sarah Jessica Parker sa i något avsnitt av ”Sex and the city” att ”jag behöver ingen pojkvän, jag har ju NY”, säger han instämmande.
RESA

Fredrik Eklund lever ett ovanligt och ovanligt framgångsrikt liv.

Förr som prisad porrfilmsstjärna och i dag som en av New Yorks absoluta toppmäklare.

Men en sak delar han med många svenskar.

– Jag har en kärleksrelation med staden.

Ben Stiller, Jessica Alba och Daniel Craig har alla köpt lägenhet genom Fredrik Eklund.

För många läsare är Fredrik Eklund, 33, främst känd som författaren till den uppmärksammade boken ”Bananflugornas herre” (2005), som handlar om hans upplevelser under några framgångsrika år i bögporrbranschen.

Den eran är långt borta.

I dag är Fredrik Eklund en stor stjärna på mäklarhimlen i New York och omskriven i bland annat New York Times.

”Kate Hudson är jättevacker”

Han är vd för Core Group Marketing som just nu säljer en lägenhet för drygt 420 miljoner kronor, och har sålt lägenheter till Hollywoodskådespelare som Daniel Craig, Jessica Alba och Ben Stiller.

– Cameron Diaz tittade på många men köpte aldrig någon av mig och Alba var ”väldigt specifik” med vad hon ville ha. Många är jättetrevliga. Maxwell (R’n’B-stjärnan) är helt fantastisk, Hillary Swank är superintelligent och trevlig och Kate Hudson är jättevacker, säger han.

Vill själv till Upper West

Sedan åtta år är Det stora äpplet Fredriks hem.

– Jag älskar ju NY. Jag är besatt. Det blir som ett förhållande. Sarah Jessica Parker sa i något avsnitt av ”Sex and the city” att ”jag behöver ingen pojkvän, jag har ju NY”, säger han instämmande.

Själv har Fredrik både och. Pojkvännen Ryan Orser, 26, är personlig tränare åt bland andra skådespelaren Gerard Butler.

– Ryan och jag har dejtat från och till i fem år och jag hoppas att vi flyttar ihop igen. Men vi har inte hittat något ännu, säger Fredrik.

Passar hundägare

Men jobbet som mäklare ger honom inte första tjing på nya lägenheter som dyker upp. Han blandar inte jobb och privataffärer.

Flytten går troligtvis till Upper West Side – ett lugnare område än trendiga downtown där han bor i dag. Med flytten får han närmare till Central Park, vilket passar hundägaren till dvärgtaxararna Mousey och Fritzy.

– När man når ”mid 30-ies” och vill ”settle down” så flyttar man till Upper West side. Jag jobbar mycket och har en lite mer mogen livsstil nu. Central Park är inte bara en park utan en grönskande skog. Man slukas upp och glömmer att man är i storstan.

Nolita är populärt

Svenska turister vurmar ofta för Brooklyn, öster om Manhattan. Av det konstnärliga klientelet att döma skulle Bedford Avenue lika gärna kunna ligga på Södermalm.

– Williamsburg har för många svenskar en hipphetsfaktor som jag inte riktig förstår. Jag kanske är snobbig, men jag tycker att man ska bo på Manhattan om man bor i New York, säger Fredrik Eklund.

I år har han sålt flera lägenheter till svenskar i kvarteren i Nolita.

– Man slipper turisterna i Soho, men får samma känsla med lummiga gator och fantastisk shopping.

FAKTA

Fredriks favoriter i New York

Här hänger New York-kändisarna i höst:

Park

1. Madison Square Park & Washington Square Park

”Alla” New York-bor har hund. De som inte låter professionella ”dog walkers” ta hand om sina fyrfota älsklingars motion ses ofta i Madison Square Park, eller Washington Square Park.

Kändisar: – Famke Janssens (”X-Men”) och mina hundar brukade leka när jag bodde där, säger Fredrik.

Klubb

2. The Black Room

848 Washington Street

www.standardhotels.com

I juli stängde fjolårets stora snackis The Boom Boom Room, högst upp i The Standard Hotel i Meetpacking District. Senare i år ska en exklusiv privat klubb öppna i lokalen med härlig utsikt över New Yorks skyline.

– Under New York Fashion Week i september kommer detta att vara den mest omöjliga klubben att komma in på, säger Fredrik Eklund.

Kvarter

3. The Bowery, East Village

– The Bowery håller på att explodera. John Legend köpte en lägenhet där på nionde våningen förra året. Det är som Meetpacking District var för fem-tio år sedan. Det är väldigt rock ’n’ roll.

Bar/restaurang

4. Gemma

335 Bowery, 3rd Street

www.theboweryhotel.com

En romantisk italiensk restaurang, trendig med låg profil, längs ner i superhippa Bowery Hotel i East Village. Kändisarna kommer hit och äter bland annat deras efterrättspizza med Nutella. Det är en konst att få bord på Gemma och kändistätheten gör att fotografering är förbjuden.

Kändisar: Återförenade skådespelarparet Jude Law och Sienna Miller var nyligen här på en date.

5. The Lion

62 West, 9th Street

www.thelionnyc.com

Mysig restuarang i West Village med skaldjur, foie gras och sparris på menyn.

Kändis: Aktrisen Cameron Diaz.

6. The Waverly Inn & Garden

16 Bank Street, Waverly Place

Vanity Fair-chefredaktören Graydon Carters hypade West Village-restaurang har långa anor, lågt i tak, murgröna som klättrar uppför väggarna och mörka valv. Bohemisk till ytan, men med superexklusiva gäster.

Här serveras skaplig traditionell amerikansk mat och många kändisar i baren.

Kändis: REM-sångaren Michael Stipe.

7. Hotel Griffou

21 West 9th Street

www.griffou.com

En hip restaurang och bar i Greenwich Village där det alltid är knökfullt med kändisar. Restaurangen är intim med fyra, individuellt inredda rum i angofilstil. Utanför trängs nyfikna vanliga dödliga och fotografer.

Kändisar: Skådisen Chloë Sevigny och filmproducenten Harvey Weinstein.

Bageri

8. Billy’s Bakery

184 Ninth Avenue.

www.billysbakerynyc.com

Tom Cruise, Katie Holmes, Ethan Hawke och Mandy Moore är några av de stjärnor som slinker in för att stilla sitt sötsug. Berömt för sina makalösa cupcakes.

Här äter Fredrik själv

9. ABC Kitchen

35 East 18th Street

www.abckitchennyc.net

– Jag älskar Jean-Georges nya ABC Kitchen. I söndags beställde jag sex saker på menyn och frågade om det var rekord. Men det var tydligen någon annan som redan hade gjort det trots att de precis öppnat, säger han.

Fakta/Fredrik

Namn: Fredrik Eklund.

Ålder: 33 år.

Yrke: Mäklare i New York och styrelseordförande i svenska mäkleriet ESNY.

Bor: New York

Kuriosa: Son till SEB:s tidigare chefsekonom Klas Eklund. Bror till författaren Sigge Eklund.

Ladda ner guider!

ARTIKELN HANDLAR OM