Nakenbad förbjuds – för mycket sex på stranden

Foto: AP
Lighthouse Beach på Long Island utanför New York.
RESA

Nu måste nudisterna på Lighthouse Beach utanför New York klä på sig.

Myndigheterna har tröttnat på att stranden blivit en festplats där prostitution och offentlig sex blivit vardagsmat.

Foto: AP
Fyren vid Lighthouse Beach är en turistmagnet.

En varm sommardag kan Lighthouse Beach, som ligger på Long Island utanför New York, locka över 4000 personer.

– Det har varit en stor förändring med vilka som besöker stranden de senaste 10-15 åren. Det är mycket mer av en partyatmosfär nu. Det är dj:s, musik och folk som festar och dricker, säger Lena Koschmann, chef för tillsynen av Fire Islands stränder.

I sociala medier har det också cirkulerat inbjudningar till offentlig sex på stranden. Prostitution, misshandel och onani är andra växande problem.

Hinner inte hålla ordning

Enligt Lena Koschmann räcker personalen helt enkelt inte till för att hålla ordning på den del av Lighthouse Beach som är till för nudisterna.

– Under en sommardag måste vi tillbringa mellan 75 och 100 procent av arbetstiden på den lilla stranddelen, säger hon.

Från om med den här sommaren kommer samma regler som gäller i övriga delstaten att tillämpas även på Lighthouse Beach. Det innebär att alla behöver klä på sig, i alla fall en underdel. Det kommer fortfarande vara tillåtet för kvinnor att sola topless.   

Kan få fängelsestraff

Myndigheterna kommer börja med att "utbilda" nakenbadarna och så småningom dela ut böter.

Den som trotsar nakenförbudet riskerar sex månaders fängelse och upp till 5000 dollar i böter (närmare 34000 kronor).

Nudisterna i området är besvikna över förbudet.

– Det var den bästa stranden vi hade, och det är inte lätt att vara nudist i New York, säger Felicity Jones, en av grundarna till föreningen Unga nudister och nudister i Amerika till Huffington Post.

Besvikna nudister

Ordföranden i nudist- och naturistföreningen Long Island Travasuns säger i ett uttalande att han är "djupt bedrövad och extremt besviken" över beslutet men hoppas på att kunna nå en överenskommelse som alla inblandade blir nöjda med.

Orkanen Sandy kan också ha påskyndat nakenförbudet. Nära Lighthouse Beach ligger en fyr som är en turistattraktion. Tidigare doldes nudisterna av sandbanker, men de sveptes till stor del bort när Sandy drabbade USA:s östkusti oktober förra året. Det gör att nakenbadarna har kunnat beskådas helt öppet – vilket inte uppskattats av alla.

ARTIKELN HANDLAR OM