Höstmys på klassiska badhotell i Danmark

1 av 9 | Foto: Lisa Ising
Längs Jyllands västkust ligger många populära badorter och -hotell.
RESA

Stäng inte dörren om sommaren riktigt än.

Fånga de sista barfotadagarna och åk till Danmark för en helg på klassiskt badhotell.

På Jyllands västkust magasineras sommarvärmen av den stora Nordsjön, eller Vesterhavet som danskarna själva säger. Långt in på hösten är havet fortfarande badbart och det går att  vandra längs milsvida stränder utan strumpor och skor. Karga ljunghedar flammar i lila och höga sandklitter tornar upp sig mot havet där himlen känns oändlig.

Mat i gourmetklass

Hit har semesterfirare och badgäster sökt sig sedan tidigt 1900-tal. Badhotellen från den tiden är ett slags ”tidsfickor” som känns mer exklusiva än någonsin med sin nordiska enkelhet: målade trägolv, glasverandor och lätta sommarmöbler. Här vilar man från digitalhetsen, utan vare sig tv eller internet på rummen. Mobilen är avstängd. I stället är det närheten till naturen och den somriga enkelheten som lockar. Men äter – det gör man i gourmetklass.

Ett av hotellen som har öppet till långt in på hösten är Henne Mölle Å Badehotel. Det ligger längst ut vid havet i det suggestiva klitterlandskapet, mellan Esbjerg och Ringköping. Hit kom på 1930-talet de två systrarna Othilia och Thekla Thorup, kock respektive teaterkostymör från Köpenhamn – och de förälskade sig hejdlöst i platsen. I bekantskapskretsen fanns arkitekten Poul Henningsen – han med PH-lampan. Han övertalades snart att rita hotellet och under många år drev sedan dessa, dåtidens rödstrumpor, hotellet med stor framgång sommar efter sommar. Omgivningarna är fortfarande lika fängslande och i dag är denna funkisklenod renoverad med varsam hand. Varje rum har egen utgång mot hav och klitter – och varendaste ett av dem är inrett med enbart PH-lampor.

Stäng av mobiltelefonen

Solen står lågt och när det blir ebb är det lätt att hitta musslor i strandkanten. Stenarna är lent havsslipade och blir fina sommarminnen. Vinden stillnar sällan. Att flyga drake är ett givet nöje och många tar med sig strandtält för att få lä. För några dagar blir det sommar igen!

Njutare med mindre plånbok tar sig några kilometer bort, till den lilla badorten Henne Strand. Här ligger Solfang som är ett av Danmarks äldsta vandrarhem, också det ett stenkast från havet. Charmen och enkelheten vårdas ömt. I samlingssalen står de ursprungliga långborden och bänkarna kvar. Om kvällarna bjuds te med brasa och levande ljus och ibland blir det allsång kring pianot. Då åker sångböckerna fram. Det är gammaldags ”hygge” och nästan sydländsk gemyt.

Danmarks badhotell med stort B är Svinkløv Badehotel. Här bor man inte utan att ha bokat rum månader i förväg. Ibland år. Många av gästerna är stammisar som kommer år från år sedan decennier.

Men man kan även komma på besök över dagen för att äta lunch eller dricka kaffe. De vackra salongerna leder tankarna till en Tjechov-pjäs och förr i tiden annonserades solnedgången här med en gonggong. Så görs inte längre, men gästerna samlas fortfarande för att se solen sänka sig i havet, gärna över en konjak eller ett glas vin. Men glöm inte att stänga av mobiltelefonen, syndare blir direkt tillrättavisade.

FAKTA

Guide till 3 badhotell

Svinkløv badehotel

Här ligger hotellet – klicka för karta

Danmarks mest namnkunniga badhotell från 1925. Lysande kök som människor reser långt för. Boka i tid eller undvik helger och högsäsong. En hel del kändisar och finansfolk bland stammisarna.

Stämning: Finstämt gammaldags – med hög svansföring.

Standard: 36 rum. Välj mellan rum med havsutsikt – eller eget bad/WC.

Mat & dryck: Egen gourmetrestaurang. Lunchen är en riktig dansk ”frokost”, när den är som bäst. Välj bland klassiker som stekt sill, fiskefrikadeller, hemrökt lax… Valnötstårtan är berömd.

Sol & bad: Mindre än 200 meter till havet – längst in i Jammerbukten.

Passar för: Vuxna som vill ta det lugnt och komma bort från digitalhetsen.

Att göra i omgivningarna: Hyr en cykel av hotellet eller vandra eller skåda fågel längs hedarna och stranden. Hotellet håller även egna konstutställningar och musikmatinéer. Besök Kirsten Kjaers- museet i Fröstorp eller Anne Just’s Have.

Öppettider: Slutet av april till början av oktober.

Prisuppgifter: Dubbelrum från cirka 1500 kr. Be om en egen badkappa, så ingår det! Observera att enbart danska betalkort accepteras.

Adress: Svinkløvvej 593, 9690 Fjerritslev.

www.svinkloev-badehotel.dk

Henne Mølle Å badehotel

Här ligger hotellet – klicka för karta

Ritat 1934 av arkitekten Poul Henningsen. Välhållet med en uppsjö av PH-lampor. Matsalens vitmålade stolar och bord är originalmöblerna som Henningsen ritade för hotellet.

Stämning: Somrig känsla och naturskönt läge.

Standard: 22 fräscha och nyrenoverade rum. Vissa med tillhörande sovloft, alla med egen utgång och badrum. Fick elektricitet först 1987.

Mat & dryck: Egen restaurang som rankas som en av Danmarks bästa. Opretentiös mat med mycket lokala inslag som kronhjort och färska bär. Stående på menyn är den smörstekta spättan med persiljesås, annars skiftar rätterna efter säsong.

Sol & bad: Stranden och lilla Henne Mølle Å ligger strax utanför. Ta med drakar och ”bodysurf”.

Passar för: Design- och arkitekturintresserade, naturvänner, familjer, par.

Att göra i omgivningarna: Vandringar i Blåbjerg Klitplantage. Konsthantverk, gallerier och museer i närbelägna större orter som Varde och Esbjerg. Hotellet har ibland egna arrangemang som PH-afton och Gourmet-tema – se hemsidan för mer information.

Öppettider: Året runt utom någon vecka kring jul och nyår. Observera att helgerna är mycket eftertraktade och kan behöva bokas minst ett halvår i förväg.

Pris: Dubbelrum cirka 1200 kr. Se också särskilda weekendpaket under hösten med halvpension.

Adress: Hennemølleåvej 6, 6854 Henne.

www.hennemoelleaa.dk

Solfang vandrarhem Henne Strand

Här ligger hotellet – klicka för karta

Vandrarhem från 1937, ett av landets äldsta och minsta med sina elva rum. Den charmiga ”stuen” andas fortfarande enkelt friluftsliv från turismens barndom. 


Stämning: Familjär med hög mysfaktor.

Standard: Enkel med våningssängar i familjerum utan egen dusch/wc.

Mat & dryck:  Gemensamt kök för egen matlagning. Välsorterade mataffärer och många restauranger alldeles intill.

Sol & bad: 500 meter till stranden och Vesterhavet inom hörhåll.

Passar för: Barnfamiljer och budget-resenärer. Samt resenärer som är öppna för enkel standard.

Att göra i omgivningarna: Mysigt badortsliv med restauranger, kaféer och butiker med sommarmode, smycken och skor. ”Ishuset” mitt emot har jättelika glasstrutar och

utebar med storbilds-tv.

Öppettider: Högsäsong 1 juni–15 september. Därefter helger eller enligt överrenskommelse fram till 1 november.

Pris: 2-bäddsrum från 340 kr. 4-bäddsrum från 425 kr med tillägg för vandrarhemskort och eventuellt hyra av sänglinne.

Adress: Strandvejen 458, 6854 Henne Strand.

www.solfang.dk

Åka hit

Resa hit med bil: Ta E20 Malmö-Jylland till de två badhotellen vid Henne Strand. Ta sikte mot Esbjerg och Varde och därefter väg 181. Svinkløv Badehotel, utanför Fjerritslev, nås via E45: an, därefter väg 29.

Resa hit med färja: Själlands Odde–Århus är en genväg direkt till Jylland. Ett annat alterantiv är färjan Varberg–Grenå eller Göteborg–Fredrikshavn.

Läs mer:

www.visitdenmark.se

www.danmarkguiden.se

www.mols-linien.dk

www.stenaline.se

Ladda ner guider till Danmark!

Text & foto: Lisa Ising

ARTIKELN HANDLAR OM