Tivoli mot Bakken - vi sätter plus

1 av 2
Stämningen på Tivoli är i världsklass.
RESA

Attraktioner

Tivoli

Det finns inget överflöd av åkattraktioner på Tivoli. Kommer man tidigt på dagen får man vänta ända till klockan två innan alla karuseller ens har öppnat. Hanna, åtta år, tyckte att det var alldeles för få karuseller men de vuxna tycker nog att det är helt lagom.

Bakken

Bakken satsar mer på åken än Tivoli och det märks. Redan vid ingången börjar de första karusellerna dyka upp, och så fortsätter det. Stort plus för Flume-riden – vattenrutschbanan – och spökslottet. Här får barnen åka de flesta maskinerna, så länge en vuxen är med.

Berg-och-dalbana.

Tivoli

Den röda Demonen har alla förutsättningar att skrämma slag på den största entusiasten men åkturen är för kort. Vissa svängar håller världsklass, men så fort man förstått vad som hänt är det dags att stiga av. Hanna avstod av längd- och modmässiga skäl.

Bakken

Rutschebanen skräms ingenting. Inga g-krafter att tala om här inte. Det som räddar Rutschebanen från ett lägre betyg är att det är en klassisk bergbana, i trä, med gnisslande svängar och backar inne i mörkret. Snyggt. Problemet är att den inte går speciellt fort.

Priser.

Tivoli

Vuxna betalar 240 kr för ett åkpass, barn under elva år 123 kr. Helt okej eftersom man får åka hur mycket man vill. Kolla vilka attraktioner som ditt barn får åka – avgörs av längden. Listor finns vid biljettförsäljningen. Kanske tjänar ni på att köpa lösa biljetter, för 18 kr styck.

Bakken

Gratis inträde. Men det hjälper inte när resten är så dyrt. Att ta samma pris för ett åkpass för barn som för vuxna är inte okej. Åkpass kostar 239 kr på helger och med ett max antal åk på tio per attraktion. Rabatthäfte kostar 190 kr, innehåller 42 kuponger och attraktionerna kostar mellan två och sex kuponger.

Atmosfär.

Tivoli

Världsklass. Gillar man Danmark gillar man Tivoli. Här finns allt det gemytliga, trevliga och charmiga sammanfattat i en park. Ljusspektakel på kvällen, grönskande buskar och träd på dagen. Vakter i tivolihatt och fina promenadstråk.

Bra utbud av toaletter och rastplatser, fina serveringar och bra med chanser till pauser.

Bakken

Som ett större kringresande nöjesfält. Man förväntar sig att se den skäggiga damen bakom varje stånd. Det som räddar Bakken är parken bakom tivolit. Grönt, många promenadmöjligheter, rådjur i massor, lugn och ro. Men det känns nästan fel att de har lagt ett nöjesfält i det här fina naturområdet. Ett minus att det kan vara svårt att hitta till de få toaletterna på området.

Äta/dricka.

Tivoli

Trevligare miljö på restaurangerna gör Tivoli till ett bättre alternativ när det gäller middagen. På Tivoli Promenade får barnen papper och kritor i väntan på maten. Barnportioner för 74 kr, 123 kr för middag med dryck. Våfflor, glassar, popcorn –Ì´0;danskar kan det här med onyttiga tilltugg. En tjuga för varje snaskfyllt äventyr och det är det värt. Ända tills det är dags för tandläkarbesöket.

Bakken

Ganska digert restaurangutbud, men få ställen som inbjuder till längre sittningar. Om det inte är ölen som lockar. Priser i Tivoliklassen men det känns inte lika fräscht.

På godisfronten är det samma priser som på Tivoli, samma smak och lika bra. Hanna föll direkt för glassen med gräddbakelse i och här är det helt okej att inte orka äta upp hela.

Övriga nöjen.

Tivoli

Vid den gamla bergbanan finns ett helt gatustråk med tombola- och andra skicklighetsspel. En tia eller tjuga per spel – något pris, även om prefixet är tröst, får man alltid med sig.

Gratis teaterföreställningar för barn varannan timma och fina fontäner och andra vattenarrangemang att vila ögonen på. Hanna fastnade länge med att mata karparna i dammen.

Bakken

Om man varken tycker om karuseller eller ölhak är det lätt att få väldigt tråkigt på Bakken. I spelväg liknar det Tivolis utbud. Ett plus för galoppspelet. På plussidan märks clownföreställningarna flera gånger varje dag och det digra utbudet av roliga ballonger att titta på.

Hanna tyckte bäst om Bakken. Men det var för karusellerna och kanske för att hon åt den största glassen här.

Summa:

Tivoli 21 plus

Bakken 17 plus

Fakta om nöjesparkerna