Smaka dig runt bland Europas öl

Guide till klassiska bryggerier som är öppna för besök

Foto: André De Loisted
Finn Lökkegaard från Köpenhamn kopplar av med en gratisöl efter rundvisningen på Carlsbergs bryggeri.
RESA

I går (20 september) drog världens största ölfest, Oktoberfest, i gång i Tyskland. Men är du inte en av de cirka sex miljoner besökarna, så lugn. Du kan njuta den skummande drycken helt gratis eller för bara några tior – året runt.

Resa tar dig med på provsmakning i klassiskaölbryggerier runtom i Europa, från Danmark till Österrike.

Till Valby Bakke utanför Köpenhamn kommer varje år tusentals besökare för att provsmaka det danska guldet.

Här, bakom en brun tegelstensfasad, vilar historien om hur en dansk stolthet blev till. En stolthet de kan tacka JC Jacobsen, Carlsbergs grundare för.

Bryggeriet grundades 1847 och gjorde med sin unika teknik snart Carlsberg till ett välkänt namn runt om i världen.

Ölintresserad eller inte ̵1; en rundtur i den forna bryggeribyggnaden tar besökaren på en resa genom tiden.

Guidning på egen hand

̵1; Välkommen till Carlsbergs värld, säger receptionisten och hänvisar till dörren in till bryggeriet.

Det är självguidning som gäller, och vi börjar i salen Carlsbergs A/S. Allt du behöver veta om drycken, vetenskapen bakom och företagets utveckling finns att insupa på väggarnas informationsplakat. Såsom fusionen mellan Tuborg och Carlsberg och att det som från början var ett familjeföretag i dag har drygt 20 000 anställda världen över.

Tempot ökar

Resan fortsätter genom torkugnar, jäs- och lagringsutrymmen, förbi tappningsmaskiner och det gamla laboratorium där Jacobsen och hans forskare en gång började.

I stallet intill bryggeriet stod på den tiden arbetshästarna redo att frakta ut den färdigbryggda produkten. Stallet står intakt och liksom förr fylls spiltorna av högresta arbetshästar. I dag används de dock bara för enstaka turer för besökarna.

Genom stallet går strömmen av besökarna allt fortare. Resan avslutas nämligen med det som lockar mest ̵1; provsmakningen i Bar Carlsberg. Även om det inte ens har hunnit bli lunchtid är baren välfylld.

̵1; Jag ska få besök från utlandet och är här för att kolla om det är något att visa dem, säger Finn Lökkegaard från Köpenhamn och puffar små rökmoln ur sin pipa innan han med en nöjd suck konstaterar:

̵1; Det här var pricken över i:et. Det är öl när det är som bäst, det får bli ett besök här när de kommer.

Pricken över i

Linda Svensson från Ljungby har tillsammans med sina kollegor tagit en dagstur till Danmark och vill förstås inte missa ett bryggeribesök.

̵1; Vi ville göra något trevligt på vår resa, och det här är ju inte helt fel, skrattar hon och höjer flaskan mot vännerna.

På frågan vilken öl som smakar bäst blir det ett samstämmigt svar:

̵1; Sort Guld!

En öl, tack!

Hanna Nilsson