Drottningen av smörrebröd

177 olika sorter finns att välja på

Foto: DANIEL PEDERSEN
I fem generationer har Ida Davidsens familj gjort smörrebröd åt danskarna.
RESA

Ida Davidsen kan titulera sig världens främsta smörrebrödsdrottning.

Hon är femte generationen som håller familjetraditionen levande. På restaurangen i Köpenhamn finns 177 olika sorter att välja på.

Rödspätta på smörrebröd - en dansk klassiker.

Vad är smörrebröd?

- Det är helt enkelt en skiva surdegsbröd med smör, med ett eller annat härligt pålägg och eventuellt någon sås. Det är bara att öppna kylskåpet, se vilka rester man har och använda fantasin.

Vad kan man absolut inte ha på?

- Man kan ha det mesta, bara det smakar bra ihop. Det smakar nog inte så gott med exempelvis oxkött och en dessert på brödet.

När äter man smörrebröd?

- Frukost, lunch, middag, nattmat ... Det fungerar när som helst på dygnet.

Har du inte tröttnat på att äta det?

- Oh nej, det är alltid något nytt så jag kommer aldrig att tröttna, trots att jag ätit det i nästan hela mitt liv.

Personlig favorit?

- Nypotatis, bröd, smör, purjolök, salt och peppar. Det är bättre än rysk kaviar!

Hur många smörrebröd finns det på din meny om tio år?

- 300-400 kanske. Mina barn har många goda idéer. Det ligger nog i generna.

HC Andersen och kronprins Fredrik har smörrebröd döpta efter sig - vad måste jag göra för att få ett döpt efter mig?

- Om du kommer hit ett par gånger om året och beställer samma smörrebröd varje gång, med en kombination av pålägg som inte redan finns - då lovar jag att du ska få ett eget smörrebröd på menyn.

Ida Davidsen

Hanna Nilsson