Grattis, Ströget - 40 år som gågata

Köpenhamns paradgata firas med söndagsöppet

1 av 3 | Foto: LINDA WIKSTRÖM
Det brukar vara mycket folk på Ströget i vanliga fall men på 40-årsjubileet kan man räkna med extra trängsel.
RESA

KÖPENHAMN

På söndagen har butikerna på Ströget i Köpenhamn söndagsöppet - för en gångs skull. Det pyntas i 60-talsanda och bjuds på wienerbröd och fyrverkerier.

Nordens första gågata fyller 40 år.

En kilometer. Så långt är världens längsta wienerbröd som har bakats till Strögets födelsedag i dag.

Förbi Nytorv

Det sträcker sig från ståtliga Kongens Nytorv, förbi märkesaffärerna och varuhuset Illums upplysta skyltfönster, kommer ut på Amagertorv och passerar kaffedrickarna på Café Europa, når Helligåndskirken på höger sida och möter doften av brända mandlar från stånden intill, korsar stans äldsta torg, Gammel Torv, och Nytorv med det pompösa Domhuset, slingar sig förbi den anrika kiosken som skyltar om gløgg och æbleskiver, fortsätter förbi blomsterstånd, gatuförsäljare och snabbmatsrestauranger och skyndar vidare fram till lukten av pølse från vagnarna på Rådhuspladsen som lyses upp i novembermörkret av blinkande neonskyltar och Tivolis alla små lampor.

Svårt att undvika

När Ströget, som består av fem olika gator, invigdes 1962 var det den första gågatan i Norden och blev förebild för många andra städer.

I dag är det många som tycker att man ska undvika Ströget och ta sig till andra delar av Köpenhamn där turisterna är färre, butikerna trendigare och restaurangerna mysigare.

Men, vi har valt ut tipsen för dig som trots allt kommer att befinna dig i folkvimlet på Ströget. För på resan till Köpenhamn brukar man förr eller senare hamna här i alla fall.

Anna Careborg

ARTIKELN HANDLAR OM