Bästa shoppingtipsen!

Stor butiksguide till Köpenhamn

RESA

Dansk design

1. Illum bolighus

På fyra våningar presenteras det bästa av dansk inredningsdesign, från små köksprylar

till möbler – Arne Jacobsens fåtölj ”Ägget” kan bli din för 58 400 kr.

Amagertorv 10.

2. Royal Copenhagen

Världskänd porslinstillverkare som startade på 1700-talet. Åk upp ett par våningar för andra sortering och bättre priser. Däruppe finns även ett flott konditori och försäljning av julpynt som matchar servisen.

Amagertorv 6.

3. IQ Light

Här säljs Holger Strøms berömda lampor som du sätter ihop och formar själv. En standardlampa med nio moduler kostar 325 kr.

Læderstræde 36.

Under ett tak

4. Magasin du Nord

Invigdes redan på 1800-talet och är ett av Nordens största varuhus med sju våningar, fyllda av exklusiva kläder, parfym och mat.

Kongens Nytorv 13.

5. Illum

Köpenhamns NK, med danska klädmärken som Bruuns Bazar, slår på stort med julpynt den här tiden på året. Bredvid fik och sushibar i källaren finns en dyr men välsorterad matavdelning.

Østergade 52.

6. Company’s

Säljer kläder från In Wear, Part Two och Matinique. Längre bak i butiken finns trendiga delen Profile med designerkläder från bland annat Munthe plus Simonsen. Herrkläder på övervåningen.

Frederiksberggade 24.

Kläder

7. Nørgaard x 2

Dansk designer med allt från halsdukar och accessoarer till fina festkläder. För kvinnorna finns Nørgaard på Strøget, det senaste för män finns hos Mads Nørgaard.

Amagertorv 13–15.

8. Flying A

Trendig butik som blandar egen design med second hand och andra märken. På samma gata finns många andra affärer värda ett besök.

Kronsprinsgade 5.

9. Kitsch bitch

Second hand-butikerna vid Ströget är inte många. Kitsch bitch har mest kläder men även porslin, väskor och skor främst från 50–70-tal.

Læderstræde 30.

Julklappar

10. Georg Jensen

Kärlekskranka kan hitta ringar för över 60 000 kr i den danska silversmedens anrika butik. För andra finns skohorn, askkoppar och underlägg för ett par hundralappar.

Amagertorv 4.

11. Søstrene Grenes 11

Huller om buller säljs allt från liggunderlag och marmelad till tandborstar och porslin. Priser från 13 danska ören gör till och med en svensk glad. Var beredd på trängsel.

Amagertorv 29.

12. Bodum

På fyra våningar i glas finns allt från de berömda kannorna till teburkar och shoppingvagnar för julklapparna för 120 kr.

Østergade 10.

Lite udda

13. W Ø Larsen

Har över 2 000 olika sorters tobak, cigarrer från Kuba och hundratals pipor för 300–4 800 kr. Och ett litet tobaksmuseum i källaren.

Amagertorv 9.

14. Hans & Grete

Nyöppnad prinsessbutik med glitterdiadem, bokmärken och drömlika klänningar som personalen sitter och syr bakom disken.

Rådhusstræde 5.

15. Kost & mask

Säljer kläder och kostymer som använts till det Kongelige teaters föreställningar. Priserna varierar från 25 till 2 500 kr. Öppet fredagar 12–18, lördagar 10–14.

Tordenskjoldsgade 3.

Äta/dricka

16. Hviids vinstue

Dansk vinbar med anor från 1700-talet och egen glögg som anses vara Köpenhamns bästa – 34 kr kostar det att värma sig med ett glas i något av de små rummen.

Kongens Nytorv 19.

17. Azhiba

Bar/kafé med trendig och stilsäker inredning. På menyn i trä kan du bland annat välja mellan kaffe latte för 31 kr, brunch för 107 kr och varmrätter från 100 kr.

Læderstræde 32.

18. Kronborg

Klassisk smörrebrödsrestaurang med öppen brasa och massor av olika sorters smörrebröd. Husets specialitet är Kronborgsill, 50 kr. En jultallrik kostar 154 kr.

Brolæggerstræde 12.

Köp med hem

19. Kransekagehuset

Liten butik med wienerbröd, marmelad och berömda kransekager, 19 kr. I lugnet

inne på gården ligger kaféet med samma namn, där du kan dricka glögg och äta pepparkakor för 46 kr.

Ny Østergade 9.

20. PB Chokolade

Familjen Bagger säljer choklad i alla former – specialiteten är pyramider i nougat som smälter i munnen. Ett hekto kostar 54 kr.

Skoubogade 1.

21. Gl. Strand Öl & Vin

Oanselig butik som överraskar med ett utbud på mer än 260 ölsorter. Bland julölen väljer många kunder Tuborgs Julebryg för 9 kr.

Naboløs 6.

Sevärdheter

22. Nikolaj udstillingsbygning

I det som utifrån ser ut som en vanlig kyrka visas konstutställningar och installationer. Ta ett avbrott i Strögetruschen för 24 kr, eller passa på en onsdag då det är gratis.

Nikolaj Plads.

23. Rådhustornet

Klockan 12, måndag till lördag, kan man gå de trehundra trappstegen upp i rådhustornet och beundra utsikten över Ströget och andra delar av stan. Priset för promenaden är 24 kr.

Rådhuspladsen.

24. Agnete og Havmanden

Ta av till kanalen vid Amagertorv, gå till Højbro och titta ned i det mörka vattnet. Suste Bonnén har gjort skulpturerna ”Agnete og Havmanden” som anspelar på en dansk folkvisa.

Ved Stranden.

Snabbfakta