”Jag hittade kärleken i Köpenhamn”

Sanne Kristiansen: Jag älskar stan så mycket!

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Sanne och sonen Samuel i vackra Christianshavn.
RESA

Tivoli. Bakken. Ett myllrande Ströget.

Köpenhamn tedde sig som en stor city-cirkus för den då 14-åriga Sanne Kristiansen.

I dag, 19 år senare, har hon varit tillbaka i den danska huvudstaden hundratals gånger, ja, till och med hittat kärleken där och tagit med honom hem till Malmö.

Christian är mannen i Sannes liv. De träffades på salsaklubben ”Mambo mambo” i Köpenhamn för tre år sedan.

– Danskar känns glada och bekymmerfria, mentaliteten är helt annorlunda bara ett språng över sundet. Det är därför jag älskar Köpenhamn så mycket, säger Sanne Kristiansen, 33.

Du hittar henne ofta på en uteservering med en kall fatöl och ett lass smörrebröd framför sig - eller i joggingspåret längs Amager strandpark, fem kilometer från city (ta buss 12 från Kastrup eller Rådhusplatsen). Här trängs hon med inlinesåkare, surfare och badgäster.

Godaste smörrebröden

– I parken får jag en underbar utsikt över Skåne och Öresundsbron i morgonljus innan jag äter brunch på ett av kaféerna vid Sankt Hans torg på indre Nörrebro.

Ta Sanne i hand och strosa sedan vidare till Strandgalleriet på Ravnsborggade. Modern konst som är alldeles gratis att beundra och hämta livsinspiration av innan magen kurrar och det är dags för lunch på Café Sorgenfri i city, där de godaste klassiska danska smörrebröden finns.

– På sommaren köper jag ”koldskål” en mjölkprodukt som smakar sol och är mumsigt gott med ”kammerjunker”, en liten söt kaka.

Vilka utflykter gör du helst i Köpenhamn?

– Jag gillar att besöka utställningar och ha picknick i de olika parkerna, vid kastellet med utsikt över Kungliga skeppet och operan. Men eftersom jag själv har barn har jag börjat åka mer till Tivoli, Bakken och Zoo.

De bästa stadsdelarna

Något man inte får missa i Köpenhamn, enligt Sanne, är att smaka äkta dansk mat i en pölsevogn (korvbod), beställ en ”ristet hotdog med det hele” (Grillad korv med allt). Och besök gärna Christiania, här finns topprestaurangen Era Ora och mysiga kaféer vid kanalerna.

– Jag trivs riktigt bra i stadsdelarna Frederiksberg och Østerbro för det finns gott om plats, lite finare affärer och bra kaféer. Cristianshavn är fint tack vare kanalerna och den mysiga arkitekturen. Här finns också bra ekologiska kaféer, säger Sanne.

FAKTA

Snabbkoll/Köpenhamn

Åka hit

SAS flyger hit från Stockholm, Göteborg och Jönköping.

Norwegian flyger från Arlanda till Köpenhamn.

Cimber Sterling flyger från Norrköping till Köpenhamn.

Skyways flyger mellan Köpenhamn och Karlstad, Örebro, Linköping, Norrköping.

Hitta billigaste flyget på Destination.se

Tåg med SJ tar drygt fem timmar med X2000 från Stockholm, Öresundståget tar knappa fyra timmar från Göteborg.

www.sj.se

Bil över Öresundsbron kostar 300 kronor enkel resa för en vanlig personbil, biljetten köps på plats.

www.oresundsbron.com

Sannes fem favoriter

Favoritrestaurang : Acquamarina, Köpenhamns bästa fiskrestaurang.

Favoritbar: Karriärbar. Ett annorlunda lokal i gamla köttbyn där det finns trevliga människor och bra musik.

Favoritsevärdhet: Kanalrundfart. Även om man känner till Köpenhamn och har åkt kanalrundfart ett antal gånger tycker jag alltid att det är spännande med all den kultur man lär sig. Dessutom är Köpenhamn vackert från en båt. Kostar 40 kronor för barn och 60 för vuxna. Familjebiljett (2 vuxna och max 3 barn) kostar 160 kronor.

www.canaltours.dk

Favoritshoppingställe: Köpenhamn och Danmark är känt för design och det går givetvis att handla allt i Köpenhamn, men borta från gågatorna finns de små intressanta butikerna. Flera gånger årligen hålls stora designermässor/outlets där det verkligen går att fynda. Kolla var och när på www.trendoutlet.dk. 

Favoritpark: Frederiksberg have är underbar och du kan titta på elefanterna i zoo:et gratis från parken. Tycker du om blommor kan du besöka Det biovidenskabelige fakultet, den är inte lika välbesökt och har många ovanliga växter och djur.

Undvik:

Östeuropeiska gäng som anordnar spel mitt på gågatan där de lurar turister på pengar.

Restaurangerna på gågatan är av blandat kvalitet och vissa lever på turister och därmed är maten båda dyr och dålig. Kolla alltid vad andra har beställt och lämna stället om du inte hör någon prata danska. Det finns en orsak till att köpenhamnsbor inte äter där.

Ficktjuvar på platser med mycket folk, centralstationen till exempel. Gör det svårt för tjuvar att komma åt dina värdesaker.

Sannes webbtips

www.visitcopenhagen.se Reseguide på svenska, översikt över museer och sevärdheter.

www.aok.dk Allt som händer i Köpenhamn.

www.amager-strand.dk Fantastiskt ställe för utomhusaktiviteter.

www.strand-galleriet.dk Mysigt galleri.

www.tivoli.dk Klassiska Tivolis hemsida.

?www.bycyklen.dk Gratis lånecykel.

www.rundetaarn.dk Dansk historia.

www.cafesorgenfri.dk Riktiga danska smörrebröd.

www.bakken.dk Nöjesfält 25 km norr om Köpenhamn.

www.montmartre.dk Nyöppnat jazzhus.

www.karrierebar.com Modern nattklubb.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-07-04

Resguide till Köpenhamn!

Ladda ner resguide till Köpenhamn

Caroline Engvall/text