Plusguide: Helsingfors

RESA

Därför: Storstadens alla ingredienser i ett behändigt format, överskådlig och lätt att hitta i. Dessutom en väldigt vacker och trevlig stad.

Bästa tid: På våren och sommaren vaknar Helsingfors till liv. Uteserveringarna blomstrar och kryllar av liv.

För vem: Alla som är en gnutta intresserade av att kolla på snygga byggnader och prylar får sitt lystmäte här.

Absolut inte: Gör inte misstaget att åka på Finlandskryssning och bara gå iland några timmar. Helsingfors är

definitivt värt mer tid än så.

Kul kunskap: När du beställer en öl får du 50 cl i ett 60-cl-glas. Det ska vara så för att du inte ska spilla ut hälften på vägen från baren.

Extra: Ta inte för givet att alla pratar svenska bara för att alla skyltar är på två språk. Fråga om svenskkunskaperna först så får du all hjälp du behöver.

Åka hit

Flyg: Reguljärflyg från Stockholm (en timme) eller Göteborg (1,5 timme) från cirka 1 500 kr.

Färja: Siljas och Viking Lines färjor från Stockholm avgår varje eftermiddag och tar cirka tolv timmar. Reguljärbiljett från cirka 550 kr t/r. Kryssning med hyttplats två nätter från cirka 350 kr – det trista är att du bara får några timmar i land.

Bo

Gott om ställen, allt från vandrarhem till lyxhotell. Eftersom Helsingfors är en relativt liten stad är det svårt att hamna ocentralt. Priserna ligger ungefär på svensk nivå.

Tre bra tips: Hotell Anna har fräscha rum och ligger i ett område med många barer och bra shopping. Dubbelrum 965–1 242 kr (Annankatu 1, & +358 (0)9 616 6 21).

Swww.hotelanna.com

Martta Hotelli har bra dubbelrum för 800–1 159 kr natten (Uudenmaankatu 24, & +358 (0)9 618 74 00).

Swww.marttahotelli.fi

Hotell Finn ligger mitt i centrum och har okej rum med bedårande 50-talsbadrum. Dubbelrum 644 kr (Kalevankatu 3 B,

& +358 (0)9 684 43 60).

Swww.hotellifinn.fi

Äta/dricka

Alla typer av kök, barer och kaféer. Speciella är de ryska restaurangerna som ofta serverar den något ovanliga rätten björnkött. Men ovanligt är dyrt – kring 550 kr kostar björnkalaset. På Salutorget står stånden tätt. Här bör man äta en lihapiirakka – en finsk, väldigt god köttpirog. 18 kr styck.

Tre bra tips:

Lautanen serverar finsk mat på

modernt vis till okej priser (från 110 kr) (Lönnrotsgatan 13).

Namaskaar & Wok it serverar asiatisk mat till hyfsade priser. Lunch från 55 kr

(Glashuset på Mannerheimplatsen 3).

Café Aalto måste vara Helsingfors snyggaste fik. Det ligger i Akademiska bokhandeln, Centralgatan1/Norra Esplanaden 39. Både byggnaden, bokhandeln och kaféet är designat av Aalto.

ra/uppleva

I Helsingfors kan man nöja sig med att bara promenera omkring. En mängd hus, kaféer och butiker är så oemotståndliga att det är svårt att veta åt vilket håll man ska vända blicken. Men staden har också flera bra museer, fina kyrkor och sköna naturområden.

Tre bra tips: Tempelplatsens kyrka är en fantastisk arkitektonisk skapelse. Den ligger insprängd i ett berg, på stenväggarna inne i kyrkan syns spåren efter sprängningarna. Kyrkan har inga utsmyckningar, men en underbar kupol. Öppet: 10–12 och 13.30–18.30 (Lu

thergatan 3).

Kiasmamuseet är ett nytt modernt museum med roliga utställningar. Men det är inte nödvändigtvis konsten som lockar – byggnaden är urläcker och värd ett besök i sig. Museet är öppet tis 9–17, ons–sön 10–20.30, mån stängt. Inträde 50 kr (Mannerheimvägen 2).

Sveaborg ligger på några små öar strax utanför Helsingfors. Även om man inte är intresserad av krigshistoria är denna fästning värd ett besök för sin lugna, fina miljö. Båten över kostar knappt 20 kr.

Shoppa

Om man gillar designade prylar är Helsingfors rena himmelriket. Här hittar du kläder från såväl stora Marimekko som små okända märken.

Arabia- och Iittala-saker, inredningsbutiker på rad, stort utbud av second hand-affärer med äldre designade prylar.

Området kring Annankatu är bra för antikaffärer.

Tre bra tips: Stockmann är Helsingfors stora varuhus som har allt. Förutom kläder, skor och leksaker finns här apotek, skönhetssalong – och pälsförvaring (Mannerheimvägen 1).

Designor bjuder på en orgie i finskt glas och keramik. Här finns meterhöga Alvar Aalto-vaser, Mumin-porslin och glas i mängder (Norra Esplanaden 25).

Marimekko-butiker finns det inte mindre än tre av på de två esplanaderna i Helsingfors. Mycket stormönstrat och randigt.

Ute sent

Helsingfors har gott om både barer och nattklubbar. Eftersom stadskärnan är relativt liten ligger också ställena tätt. De flesta är snyggt inredda med bra service och rimliga priser.

Däremot är det få dansställen som

inte tar inträde och garderobskravet är stenhårt. Men de trevliga dörrvakterna får ett plus.

Tre bra tips: Soda är bar under tidiga kvällen men förvandlas senare till nattklubb med dansgolv (Nylandsgatan 14–16).

Teatteri är populärt och har både bar och nattklubb (Svenska teatern på Norra Esplanaden 2).

Tiger är ett tillhåll för kändisar. Fast de sitter i ett särskilt vip-rum. Kul klubb för oss vanliga också (Georgsgatan 36).