Guide: Muminvärlden

fakta, priser, att göra, bo, shopping

Foto: MUMINVÄRLDEN
Muminvärlden passar bäst för lite mindre barn.
RESA

Antal besökare per år: Cirka 220 000.

Öppettider: 7 juni–10 augusti varje dag klockan 10–18. Dessutom helgöppet 16–17 augusti och 23–24 augusti kl 10–18.

Entré: 120 kr, ger fri tillgång till Muminvärlden och dess aktiviteter under en dag. Gratis för barn under 3 år.

Att se och göra: Titta in i Muminhuset, krama och leka med Muminfigurerna, promenera längs skogsstigar genom typiska Muminmiljöer, spela datorspel, gå runt i en labyrint, snickra, slå sjömansknopar, bada i havet, titta på teater (föreställningar på svenska klockan 12 och 16).

Aktiviteter som kostar extra: Kindmålning: 28 kr. Fiskdamm: 14 kr.

För vem: Familjer med barn under 10 år.

Läs mer på nätet:

www.muumimaailma.fi (Muminvärlden).

www.naantalinmatkailu.fi (Nådendals turistservice).

Åka hit

Muminvärlden ligger i Nådendal cirka 16 kilometer nordväst om Åbo.

Lokalbussar från Åbo till Nådendal var 15:e minut. Den som kommer med bil får lämna den på Muminparkeringen och ta buss sista biten.

Från Stockholm har rederierna Silja och Viking Line resor till Mumindalen.

Prisexempel: ett paket för 2 vuxna och 2 barn under 12 år med Silja Line kostar från 2 105 kr. Då ingår båtresa Stockholm–Åbo t/r, en hotellövernattning i Åbo och en i hytt ombord, busstransfer mellan hotellet och Muminvärlden samt entré.

www.silja.se

www.vikingline.se

Flyg till Åbo kostar cirka 2 000 kr.

Bo

I Nådendal finns flera värdshus och hotell samt en camping. Övernattningsstuga med 4 bäddar på Nådendal camping under högsäsong: 405 kr. Flera rederier erbjuder familjepaket med båtresa och logi.

Äta/dricka

I Muminvärlden finns nio mat- glass- och godisställen.

Prisexempel: Chicken nuggets med pommes frites på Pappans snacks 41 kr. Pappans pizza & pasta säljer pizza slice för 37 kr och 4 dl läsk för 17,50. Godiset hos Lilla Mys karameller kostar 18 kr/hg. Mjukglass hos Mammans softis 17,50. Potatismos med köttbullar på Pappans panna kostar 54 kr för en vuxenportion och 43 kr för barn.

Shoppa

I Sniffs butik finns en uppsjö av Muminprylar – bl.a. mjukisdjur för 147 kr, t-tröjor för barn för 146 kr samt nyckelringar för 42 kr.

Spartips: Ta med egen mat och dryck – det tjänar du många kronor på. Och om du kommer med Finlandsfärjan, köp Muminprylarna där i stället. Vi sparade 121 kr på att köpa två mjukisdjur i affären på Silja Europa i stället.

Liselotte Stålberg