Öla på apoteket – sniffa i saluhallen

5 bra tips i Åbo

Foto: COREL
Saluhallen är över 100 år gammal.
RESA

Handla i 100-årig klassiker

Inte en cityresa utan ett besök i saluhallen. Åbos egen kauppahalli är en klassiker, invigd 1896 och här trängs två miljoner boende och turister varje år för att sniffa runt bland stånden. Ett 50-tal företag erbjuder delikatesskorvar, karelska piroger, kött, fisk och souvenirer.

Adress: Eriksgatan 16

www.kauppahalli.fi

Ladda på morgonen

Letar du bästa frullen i Finland? Designhotellet Centro Hotels frukostbuffet är berömd. Hotellet har fått utmärkelse för ”bästa finska hotellfrukost” och ligger på en lugn innergård. Morgonfriden är alltså räddad redan före frukosten. Ett dubbelrum kostar från ca 900 kronor/natten.

Adress: Yliopistonkatu 12a

Tel: +358 2 211 8100

Drick öl på apoteket

På apoteket – eller Uusi Apteekki, som det heter på finska – kan det bli svårt att få tag på handsprit. På de gamla medicinhyllorna trängs istället whisky och öl. Ett populärt hak som fylls av stamgäster redan på förmiddagen, på helgerna kan det bli svårt att få plats. Öppettiderna är generösa 10-02.

Adress: Kaskenkatu 1

www.uusiapteekki.fi

Mumin till max

Om barnen får välja bär det av till Muminvärlden, temaparken som ligger på en liten ö utanför Gamla stan i Nådendal. Ett skönt sätt att ta sig hit från Åbo – om vädret är fint – är med ångbåten Ukkopekka. Resan genom skärgården tar ett par timmar.

www.muumimaailma.fi

Galet i vattnet

Sugen på lite blött skoj? På det fantastiska äventyrsbadet Club Caribia vill barnen (och vuxna också) stanna länge. Badet hör till Holiday-hotellet med samma namn. Här finns helt vansinniga rutschkanor, för både stora och små.

www.holidayclubspahotels.com