Finlands hetaste bastu

I sommar kan du bada i fyra spektakulära nybyggen i Åbo

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
RESA:s reporter testade bastun redan i vintras.
RESA

The Sounding Dome sauna ser ut som ett ufo där den står på konstnären Jan-Erik Anderssons tomt i Åbo.

Det är bastun det kommer att talas om i Åbo i sommar.

Och du kan få hyra den för dig och ditt sällskap för 50 minuter av svett.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Jan-Erik Andersson ritade den gula bastun som låter skönt.

– Jag ritade den i min dator. En båtbyggarfirma gjöt sedan delarna och en metallfirma har hjälpt till med resten, säger Jan-Erik Andersson.

– Formen på bastun är inspirerad av ryska kyrkkupoler.

Inte nog med den udda formen. Bastun låter skönt också.

Kamera visar skärgården

Den amerikanske ljudkonstnären Shawn Decker har bidragit med det. Sensorer inne i bastun känner av temperatur och fuktighet och ändrar ljudet därefter.

– Den kommer att stå invid en utomhusswimmingpool i Kupittaa mellan början av juni och slutet av augusti, säger Tarja Eskelinen, koordinator för SaunaLab-projektet.

Jan-Erik Anderssons tre konstnärskollegor tog också vara på den kastade handsken när Päivä Kiiski, chef för Åbos museer, födde idén för ett drygt år sedan.

Heidi Lunabba gjorde Sauna Obscura. Till den bastuflotten får man ro och väl inne i bastun befinner man sig i en kamera som återspeglar skärgårdsnaturen runt om.

Genomskinlig bastu

Hans-Christian Berg och industridesignern Mika Ihanus fixade Solaris-sauna. Den är helt genomskinlig. Bastubadarna kan se människor utanför i Art Park Ekoluoto och de kan i sin tur se bastugänget där inne. Badkläder är obligatoriskt.

Hot Cube är ritad av skulptören Harri Markkula. En minmalistisk bastu för några få badare. Fönsterlös och placerad i Aura-floden (som inte går att bada i) utanför Wäinö Aaltonen-museet.

Alla går att bada bastu i mellan 1 juni och sista augusti. Priserna kommer att variera från sex till tio euro per badare och 50 minuter.

FAKTA

/Åbo

Invånare: 177 342.

Status: Finlands femte största stad och residensstad i Västra Finlands län. Viktig hamnstad. Europas kulturhuvudstad 2011. Fem procent av stadens befolkning har svenska som modersmål.

Historia: Finlands äldsta stad, grundad på 1200-talet. Huvudstad ända fram till 1812. Åbos finska namn kommer från det fornryska ordet turgu som betyder torg.

Kuriosa: Tre fjärdedelar av Åbo förstördes vid Åbo brand 1827. Hur den gick till skildras interaktivt i en imponerande utställning på kulturcentret Logomo.

Expertens 5 tips

Saara Malila, kommunikationschef för Åbo under kulturhuvudstadsåret 2011:

1. Logomo, kulturhuvudstadsårets nervcentra. En gammal järnvägshall som gjorts om till kulturcentrum för ett års tid. Bara kaféet är värt ett besök.

2. I juli kommer 100 stora bubblor i varierande färger att placeras i en park, bubblor som man kan springa i genom. Det passar givetvis extra bra för alla barn.

3. SaunaLab. Fem konstnärer har skapat fem olika bastuverk. En är formad som en vitlök, i en annan sitter man inuti en kamera och i en tredje är väggar och tak genomskinliga. Alla går att bada i mellan juni och augusti.

4. Ett stort miljöprojekt i Åbo skärgård under hela sommaren där skärgårdens särart och konst visas upp.

5. The Culture 2011 Tall Ships Regatta, en superweekend mellan 26 och 28 augusti, där en del fartyg kommer att segla in i Aura å som flyter genom staden.

Åka hit

Sjövägen: Tallink Silja och Viking har avgångar morgon och kväll från Stockholm till Åbo.

www.tallinksilja.se

www.vikingline.se

Flyg: Blue 1 flyger Arlanda–Åbo. Prisexempel: 1249 kr t/r 15-18 juni.

Sök flyg och hotell på Destination.se