Oslo - dyraste staden i världen

Så mycket mer kostar det tabeller

Foto: KRISTER HANSSON
magert byte Det tog inte lång tid att sätta sprätt på en tusenlapp i Oslo. Den norska huvudstaden har rankats som världens dyraste av schweiziska företaget UBS.
RESA

OSLO

Här ska man vara oljemiljonär för att klara sig. Oslo är den dyraste staden i världen enligt den senaste internationella prisundersökningen.

Aftonbladet gjorde en blixtutryckning för att undersöka priserna i den norska huvudstaden.

Det är det schweiziska företaget UBS som gjort en ny undersökning av konsumentpriserna i 70 städer världen runt.

Dyraste staden i världen är Oslo som petat ner både Hongkong och Tokyo från topplaceringen.

Sanslösa priser

Aftonbladets reportageteam Per-Ola Ohlsson och Krister Hansson åkte till Oslo med det enkla uppdraget att sätta sprätt på en svensk tusenlapp.

Det gick både enklare och snabbare än vad vi hade trott.

Men det är kanske inte så underligt i en stad där en sejdel mellanöl på krogen kostar nästan 62 svenska kronor och där man får betala 33 spänn för en slät kopp kaffe.

Vissa saker är sanslöst mycket dyrare än i Sverige. Ett paket cigaretter av märket röd Prince kostar motsvarande 73 svenska kronor.

Skeptiska

Den som går över till snus gör det inte främst av ekonomiska skäl - en dosa General portionsnus kostar 55 norska kronor (62 svenska).

Utrustade med de 890 norska kronor vi fick sedan vi växlat tusenlappen besökte vi såväl livsmedelsbutiken Rimi, norska Vinmonopolet, Dressman och McDonalds.

Längre hann vi inte innan pengarna tog slut. Och vi möttes av viss skepsis från vårt broderfolk.

- Vad lurar ni på, sa ett butiksbiträde ovänligt och vägrade berätta vilka varor det var störst prisskillnad på mellan Sverige och Norge.

Andra höll med om att det är dyrt i Oslo.

- Vi brukar åka till Strömstad och handla. Framför allt är det cigaretter, sprit och kött vi köper där, säger Tove Klokkerud som vi köpte svindyra tubsockor av på Dressman.

Visserligen hamnar invånarna i Oslo på fjärde plats i löneligan i UBS undersökning. Men lönerna matchar inte priserna enligt Tove Klokkerud.

- Nej, nej, så hög lön har jag inte, säger hon.

Surt äpple

När vi dukar upp vårt magra byte från shoppingrundan på paradgatan Karl Johan väcker det nyfikenhet. Framför allt roar det norrmännen att vi köpt en cd med Jahn Teigen.

Är man i Oslo får man bita i det sura äpplet.

Så olika är priserna

Det här fick vi i Oslo för 1003:50 svenska kronor (890 norska). Kolumnen längst till höger visar samma varors pris i Stockholm.

Stockholm på plats tolv

Per-Ola Ohlsson