Ett urnorskt äventyr

5 bra tips på vackra Lofoten

Foto: TERJE RAKKE / NORDLANDS FOTOBANK
En magisk dragningskraft. Lofoten ger besökaren en chans att bli ett med naturen.
RESA

Lofoten – till dess spets

Lofoten sträcker sig 15–20 mil ut i havet. Dess yttersta spets har därför en närapå magisk dragningskraft. Man vill helt enkelt hit, till Skomvær fyr, för att blicka ut över havet och känna sig som ett med natur-en. Under sommarmånaderna går det båtturer från Røst.

www.lofoten.info

Husera i pittoreskt fiskeläger

Mitt i det pittoreska fiskelägret Henningsvær ligger Nord Norsk Klatreskole med sitt trivsamma pensionat. Se till att få rummen på övervåningen med tillgång till loftet med öppen spis, sköna soffor och utsikt över hamnen. Pris cirka 320 svenska kronor per person, vilket är billigare än att hyra en fiskestuga.

www.nordnorskklatreskole.no

Fisk på tallriken såklart

På Børsen Spiseri i Svolvær är det dukat med finporslin och vita linneservetter i rustik miljö med träbalkar i taket och fiskedon på väggarna. Mys-pysigt så det förslår. Smörstekt torsknacke med potatis- och purjolökskompott med honung och senap för cirka 330 svenska kronor. Inte helt billigt, men helt rätt!

www.svinoya.no

Klättra på topparna

Vad är mer urnorskt än att klättra upp på en fjälltopp? Väl uppe får du garanterat den mest magnifika utsikten på den här sidan halvklotet. Topptur på Lofoten är en utmärkt syssla sommar som vinter, och en bergsguide kostar cirka 2 500 svenska kronor per dag.

www.nordnorskklatreskole.no

Skaffa örnkoll på safari

Lofoten är världskänt för sin valsafari, men om du är intresserad av himlavalvets jättar snarare än havets dito, så ska du åka på havsörnsafari. Båtturen går mellan öarna, in i smala fjordar och förbi det mäktiga berget Vågakallen. Passa på och ta turen som pågår mellan 15 juni–15 augusti. Pris per person är cirka 550 svenska kronor.

Tel +47 760 750 01

FAKTA

Åka hit

Tåg till Riksgränsen och därifrån hyrbil (Budget) vidare ut på Lofoten.

Flyg till Svolvær från Oslo. Båt från Skutvik.

Kryssning till Lofoten med Hurtigrutten.

ARTIKELN HANDLAR OM