5 busiga bröllop i Sverige

1 av 4
Sala silvergruva, för dig som drömmer om ett bröllop 55 meter under marken.
RESA

Man måste inte dra till Las Vegas eller Paris för att slippa släkten.

Att gå under jorden kan räcka.

Här är Resas fem förslag till er som vill fly - men inte flyga utomlands.

Bland rosa moln

Högst tio personer får plats i en luftballong, inklusive brudpar och präst. Ett bra sätt att krympa gästlistan. Att gifta sig i en luftballong kostar runt 15 000 kronor. Tänk på att ballonger inte kan lyfta i alla väder. Lite flexibilitet kring vigseldatumet är att rekommendera. Präst eller vigselförrättare ordnar ni själva.

Scandinavian Balloons AB: 08-556 404 65.

Mer info: www.balloons-sweden.se

I underjorden

Lura med er en präst eller vigselförättare ner i avgrunden och gift er i Sala silvergruva. På 55 meters djup ligger en bergssal som rymmer 80 gäster. Stämningsfullt med facklor och unik akustik, men bara fem grader varmt. Att hyra bergsrummet kostar runt 2 500 kronor, beroende på antal gäster och hur lång vigselakten är.

Sala turistbyrå sköter bokningarna:0224-552 02

Mer info: www.sala.se/salasilvergruva/index.html

På böljan den blå

Gift er ombord på fyrmastaren Barken Viking i Göteborgs gästhamn. För 3 000 kronor ingår förutom präst eller vigselförättare också blomsterdekorationer. Femhundra kronors rabatt på vigseln om man äter middag och sover ombord på fartyget. Skepparen rekommenderar bokning ett år i förväg.

Ring Barken Viking på: 031-63 58 11

Mer info: www.liseberg.se/barken/barken_2001/index_barken.html

Med iskallt allvar

I iskyrkan intill ishotellet i Jukkasjärvi gifter sig minst ett par om dagen under säsongen som pågår från jul till mitten av april. Boka i tid, det vill säga minst ett år i förväg, om ni vill stå vid det frusna altaret. För dem som inte är församlingsbor kostar vigseln 2 000 kronor, inklusive präst. Inte fler än 40 gäster får plats i kyrkan. Ett hett tips är att ha långkalsonger under klänningen.

Ishotellet (sköter bokningar av iskyrkan): 0980-668 00

Mer info: www.icehotel.com

Där strömmarna möts

På en höjd, med utsikt över havet, Danmark och Sverige ligger S:t Ibbs kyrka på ön Ven. Den vitkalkade lilla kyrkan byggdes på 1200-talet. Var ute i god tid om ni vill boka ett särskilt datum, annars räcker fyra månaders framförhållning. För par utom församlingen kostar vigseln cirka 2 000 kronor, med präst.

Landskrona pastorsexpedition: 0418-574 00

Mer info: www.landskrona.se/kommun/turism

Gift dig i vida världen

Johanna Kendel