Hållö, Smögen exotiskt klippbad

Foto: Ulf Nylén
Marmorbassängen är det i särklass populäraste badstället.
RESA

Sverige har många fantastiska badställen. Resas redaktion testar i sommar 10 klassiska stränder. I denna artikel: Hållö vid Smögen.

Bada

Obegränsade möjligheter att hitta en egen badklippa. Men populärast är Marmorbassängen tvärsöver ön från färjeläget. Där finns släta klippavsatser, och en badstege ner till det djupa, turkosblå vattnet. Otroligt vackert – men se upp för brännmaneter.

I själva Smögen finns Sandöbadet, en liten sandstrand med brygga som passar bra för barnfamiljer.

För barn

De hårda klipphällarna som stupar brant mot vattnet gör Hållö direkt olämpligt för små barn. De större hoppar glatt i från klipporna, men man ska kunna simma för att bada här.

Äta/dricka

På själva Hållö finns bara det härliga caféet vid vandrarhemmet, Utpost Hållö. Där kan man äta frasvåfflor på en veranda med havsutsikt i alla vädersträck. De har också frallor, kaffe och bakverk. Annars är picnick-korg ett alternativ. Vid Smögenbryggan på fastlandet finns ett otal caféer, glass-kiosker och restauranger – många av dem med fisk och skaldjur som specialitet.

Glass

Vandrarhemmet har Triumf pinnglass. .

Göra

Det kristallklara vattnet är bra för snorkling och dykning. Bada, sola och vandra runt på ön är det man kan göra på Hållö. Titta på fyren där Evert Taubes morbror var fyrvakt en gång i tiden. Inspirerad av sina besök på ön skrev Taube ”Balladen om briggen Blue Bird of Hull”.

Strandservice

Två toaletter finns på ön. Färjan till Hållö går från Smögenbryggan en gång i halvtimmen fram till klockan fem på dagarna. Den kostar 45 kr tur och retur och tar cirka en kvart.

Stämning

Lugnet sänker sig över en så snart man stiger iland. Fast färjan tar över ett par hundra badgäster om dagen känns det aldrig trångt. Stämningen är vänlig, hjälpsam och avslappnad. De som badar får hjälp att navigera runt brännmaneterna av dem som stannat kvar på klipporna.

Summa: 20 plus

Betyget dras ner av de primitiva förhållandena. Men det är också en del av tjusningen – Hållö är ett naturreservat och ska inte byggas ut för turister. Här är vilt och vackert. I klippskrevorna växer violer och på ön häckar bland annat tobisgrisslan. Segelbåtar lägger till för natten i vikarna. Ett av Sveriges mest exotiska bad, och en fullpoängare för den som vill ha omväxling från alla sandstränder.

Karin Poring