Varberg - lugnt bad med anor

Foto: Ulf Nylén
Långgrunda Apelviken i Varberg är perfekt för att lattja med en fotboll i vattnet. På Eric Johansson går vattnet knappt över fotknölarna en bra bit från strandkanten.
RESA

Sverige har många fantastiska badställen. Resa har valt ut tio klassiska stränder. I denna artikel: Varberg, med 200-åriga anor som bad- och kurort.

Bada

Finkornig, ganska mörk sand och väldigt långgrunt. Äcklig illaluktande sörja av alger i ett bälte precis vid strandkanten, men klarare vatten lite längre ut. Längre norrut finns ett handikappbad med en brygga med hiss. Ännu längre norrut ligger nakenbadet, indelat i ”damernas” och ”herrarnas”.

För barn

Det grunda vattnet och den mjuka sandbotten gör Apelviken till en höjdare för barn att plaska runt i. Här kan man bygga sandslott, spela fotboll och kasta frisbee.

Göra

På stranden finns uthyrning av trampbåtar, beachvolleyboll-nät och vid Gillestugan finns minigolf-banor. Varberg är känt som ett paradis för vindsurfare, och man kan gå en prova på-kurs varje tisdag och torsdag under sommaren.

ta/dricka

Tre restauranger som serverar à la carte och pizza. Två gatukök med korv och hamburgare. Två kiosker med glass och godis och en mataffär.

Glass

Här finns glass för alla smaker – GB, Triumf och Sia. Mjukglass och kulglass från GB och Sia finns i kioskerna. På Maja’s café nära campingen kan man dessutom äta strutar med Klingglass från Marie-stad.

Strandservice

Tre toaletter. Livräddare finns på stranden. Ingen uthyrning av solstolar eller parasoller.

Stämning

Vänlig och avslappnad stämning och mycket barnfamiljer. Det märks att Apelviken är populär bland barnen – stranden kantas av sandslott dekorerade med snäckskal. Ungdomarna hänger vid volleyboll-nätet, de äldre håller till längre söderut bland klipporna.

Summa: 19 plus

Varberg har 200-åriga anor som bad- och kurort, och det märks. Här är lugnt och avslappnat, och stranden passar lika bra för den som vill ge sig ut och surfa som för den som bara vill plaska lite med tårna i vattnet. Det är så långgrunt att man kan promenera 30 meter ut från strandkanten utan att blöta ner shortsen.

Karin Poring