Tylösand - spana in Baywatchstranden

Foto: Ulf Nylén
Fredrik Erazin och hans livräddarkolleger på Tylösand, utanför Halmstad, är det närmaste tv-serien Baywatch vi kommer i det här landet. Och de har ibland mycket att göra på grund av de starka ström-marna en bit ut i vattnet.
RESA

Sverige har många fantastiska badställen. Resa har valt ut tio klassiska stränder. I denna artikel: Tylösand, ombesjunget av popgruppen Gyllene Tider.

Bada

Sanden är fantastisk, gyllengul och mjuk. Vattnet är okej men lite grumligt. Flaggor visar om det är strömt. Det kan vara rejält strömt och en del badande beter sig ganska huvudlöst – då får livräddarna gripa in.

För barn

Havet och sanden får räcka som underhållning. Simskola ordnas i juli. Många spelar fotboll och strandtennis. Men Tylösand är egentligen mer en lekstuga för tonåringar än för små barn.

Äta/dricka

Här är ingen risk att gå hungrig. Det finns tre vanliga restauranger förutom de snofsigare på hotell Tylöhus. Flera barer, gatukök med hamburgare och annan snabbmat. Dessutom korvgubbar och kebabförsäljare.

Glass

De två kioskerna har glass från SIA, Triumf och GB. På stranden står och går ett flertal försäljare med glass från GB, SIA och Åhus. Gatuköket vid hotellet har mjukglass och kulglass från SIA.

Göra

Livräddarna har en tvåveckorskurs för den som vill leva Baywatch-liv på allvar. Det finns också möjligheter till vindsurfing, beachvolleyboll och jetski. Men till Tylösand åker man inte för att aktiveras utan hit kommer man snarare för att synas.

Strandservice

Livräddare finns utmed hela stranden under sommaren. I år har man börjat med uthyrning av solstolar. Ett 20-tal toaletter, flera duschar och omklädningsum i ansluting till stranden. Handikappbad med cementerade gångar, rullstolsramp och ledfyr för synskadade.

Stämning

Sveriges egen Baywatch-strand, komplett med livräddare springande i strandbrynet. Jetset-ungdomarna med bergsprängare samlas vid Tylöhus kiosk, barnfamiljerna lite längre norrut. Det är trångt, trångt, trångt – uppemot 40 000 besökare en solig julidag.

Summa: 22 plus

Tjusig strand med tjusiga besökare. Koncentrationen av popfrillor, tatueringar och välgymmade magar är högre än på någon annan strand i Sverige. På Tylösand handlar det om att synas – så livräddarna får jobba hårt för att hålla koll på alla spänniga killar som försöker glänsa på jetski och vattenskidor.

Karin Poring