Mölle - det svenska badlivets vagga

Foto: Görgen Persson
RESA

Sverige har många fantastiska badställen.

Resa har valt ut tio klassiska stränder.

I denna artikel: ”Nordens Biarritz”, den klassiska badorten Mölle där en stor skandal utspelade sig vid sekelskiftet.

Bada

Ransvik ligger i ett naturreservat på Kullaberg. Det kostar 30 kr att köra in med bil på halvön, annars kan man gå tio minuters vacker promenad längs klipporna från samhället i Mölle. Hoppa i plurret från den lilla piren, eller direkt från klipporna.

Vattnet är djupt, rent och fräscht med stenbotten. Kan vara vågigt och strömt längre ut.

Solviken har ett dambad. Förvillar det sig en herre hit reser sig ståtliga damer upp helt näck och tillrättavisar dem.

För barn

Nej, Ransvik är ingen barnvänlig strand. Blöta klippor kan bli hala.

Men närbelägna Solviken som ligger närmare samhället har en utomhuspool med saltvatten anpassad för barn, och en liten mysig lekplats.

Äta/dricka

Ransviks café precis vid badet har glass, fika, lunch och kvällsmat.

I Solviken står den gamla Mölletanten Ullas kiosk som den alltid har gjort. I samhället kan man äta allt från hemlagad spätta på macka till hamburgare.

Glass

Ransviks café säljer Åhus pinnglass.

Ullas kiosk har också glass.

Göra

I Ransvik klafsar dykarna omkring eftersom det är lättast att gå i här.

Annars är det ont om ordnade aktiviteter, men det bästa gör man lätt själv – hittar ett eget litet gömställe i klipporna och bara njuter av utsikten över himmel och hav, och den storslagna naturen. Gör en utflykt till Kullens fyr, eller Kullagårdens Wärdshus vid exklusiva Mölle golfklubb.I Mölle hamn finns kajakuthyrning, dykskola och guidade båtturer runt Kullaberg.

Strandservice

Två toaletter i Ransvik. Handikapp-hiss ner till badet. Strandvakter och en bajamaja i Solviken.

Stämning

Mer genuin kan en badort inte bli. Vilda och vackra Mölle har bevarat sin sekelskiftesatmosfär – Grand Hotel tronar fortfarande som en vit bakelse högst upp på toppen. I naturreservatets sagoskog springer rådjur, iller och ekorrar fritt, och på sluttningarna växer fikonträd och exotiska blommor.

Summa: 21 plus

Här föddes det svenska badortslivet på 1880-talet med en stor skandal – de beryktade gemensamhetsbaden där kvinnor och män badade tillsammans.

Mölle hade en kort glansperiod fram till kriget då hotell och restauranger trängdes med lustjakter. Förnäma gäster ur Europas kulturelit kom hit, bland annat det tyska kejsarparet.

I dag har badorten tappat sina forna glans, men har lyckats behålla känslan. Och självklart är det fortfarande obligatoriskt med randig baddräkt och badmössa.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM