Trampa vatten längs Ölands bästa strand

Foto: Cecilia Enholm
Böda har gott om aktiviteter för den som vill ha mer än sol och bad, vilket familjen Turesson, pappa Anders och barnen Måns och Emma-Freja gillar.
RESA

Sverige har många fantastiska badställen.

Resa har valt ut tio klassiska stränder.

I denna artikel: Böda på norra Öland

Bada

Klart, rent vatten och lagom långgrunt. Mjuk sandbottenoch strande med vit sand. Bukten är skyddad från strömmar men det kan bli lite vågigt när det blåser, och det gör det ju ofta på Öland.

Glass

Fem kiosker med glass från GB. En glassbar vid Bödagårdens camping, också den med bara GB-glass.

Äta/dricka

Strandkiosker med glass och fika. På Kronocampingen finns mataffär, kafé och en korv- och hamburgerkiosk. Två restauranger med lunch och middag. Vid Bödagårdens camping finns ett kafé med enklare mat.

För barn

Lätt att hitta kompisar från Kronocampingen, precis vid stranden. Där finns lekplats, liten vattenrutschkana och där anordnas strandlekar.

Strandservice

Fyra vanliga toaletter och en handikapptoalett. Uthyrning av solstolar och parasoll. Stranden vid campingen städas varje natt.

Göra

Här finns allt för den som gillar ett aktivt strandliv; vattenskidor, beach volley, windsurfing och wakeboard. Den som ändå inte tröttnat kan också åka bananbåt och hyra trampbåt. Och på eftermiddagen är det After Beach på restaurang Landkrabban.

Stämning

Böda sand är folkligt och avslappnat med många barnfamiljer och campinggäster. Men ungdomar anser också att Böda sand är den tuffaste stranden och bland sanddynerna syns en hel del förälskade tonårspar.

Summa: 23 plus

Bödabukten består av flera stränder. Norrut vid Lyckesand finns en nudiststrand. Det finns dessutom två hundbad utmed bukten. Fagerrör längst norrut är minst fullpackad, och där kan man åka med en gammal skogsjärnväg. Stranden, dynerna och det klara vattnet gör Böda till en favorit för både familjer och ungdomar.

Karin Poring