Pite havsbad - Norrlands riviera

Foto: Stefan Mattsson
– Det är bra sand för att bygga sandslott, inte så salt vatten och jag gillar att det är så långgrunt, säger Johan Brown, 12, som tillsammans med systern Elin Brown, 11, och styvsyskonen Rebecka Lindh, 12, och Elin Lindh, 10, har lämnat Rönninge utanför Stockholm för stranden på Pite havsbad.
RESA

Sverige har många fantastiska badställen. Resas redaktion har i sommar testat 10 klassiska stränder. I denna artikel: Pite havsbad

Bada

Ljus finkorning sandstrand. Väldigt långgrunt vilket gör vattnet förhållandevis varmt. Perfekt för barn, lite tristare för vuxna som måste vada ut en lång bit. Inga strömmar och inte en enda registrerad badolycka under badets historia.

För barn

Sandslottssand och långgrunt vatten. Mot inträde finns en stor utomhuspool – med vattenrutschbanor, utlåning av leksaker, spel och flytvästar – samt ett tropikbad med vattenaktiviteter. Även lekland, minitivoli med radiobilar, minizoo, uthyrning av fyrhjulingar och ett upplevelsecentrum med biograf och egen glaciär. Vad mer kan man begära?

Äta/dricka

Flera kiosker med korv och läsk, kafé med smörgåsar och kakor vid upplevelsecentret. Två grillar som i princip bara serverar hamburgare. Pub med mat från klockan 16.00, restaurang med à la carte från klockan 19.00. Vill du inte ha hamburgare blir det snabbt dyrt, ta gärna med egen matsäck.

Glass

I kioskerna närmast stranden säljs glass från GB. Triumf och mjukglass finns på minitivolit, Sia på upplevelsecentret och kulglass på utegrillen.

Göra

Turer i snabbgående gummibåt från småbåtshamnen där världens enda registrerade bastubåt även avgår. Volleybollplan på stranden, after beach och levande musik i puben. Förutom redan nämnda aktiviteter för barn finns bland annat gokart, spelhall, minigolf, niohåls golfbana, spa, motionsslinga och tennisplan.

Strandservice

Gratis parkering, servicehus med toalett, dusch och omklädningsrum. Stranden städas med jämna mellanrum. Badvakter finns vid utomhuspoolen och tropikbadet. Ingen uthyrning av solstol eller parasoll.

Stämning

Barnfamiljerna verkar stortrivas vid badet som påminner lite om Skara sommarland. Vid speciella tillfällen, till exempel under festivalen Piteå dansar och ler, kommer många ungdomar till badet.

De nya byggnaderna vid stranden gör besöket funktionellt och praktiskt, men inte så anrikt och mysigt.

Summa: 23 plus

På stranden är det riktigt varma dagar upp emot 10 000 badgäster, de flesta från norra Sverige och Norge. Det som började med en kiosk på 1940-talet är i dag en av Europas största konferensanläggningar med hotell, konserthall, campingplatser och en mängd aktiviteter. Badsäsongen, som sträcker sig från midsommar till andra veckan i augusti, är kort men intensiv. De ljusa sommarnätterna gör att man kan bada mitt i natten.

Anna Careborg