Här torskar man inte på torsken

En hel dags familjenöje för bara några hundralappar

1 av 2 | Foto: Jon Hansson
Bara 15 minuters gång utanför Helsingborgs hamn hittar vi de första firrarna. Erik och mamma AnneMarie har pälsat på sig ordentligt. Det blåser på sjön.
RESA

Årets semesterminne blir fina fisken.

Vi bytte insjön och abborrpinnarna mot Öresund och riktiga bamsetorskar.

Kostnad för hela familjen: Några hundralappar för platserna på fiskebåten och en femma för potatisen till middagens ugnsbakade torsk.

Regnet smattrade mot taket på landet. Regnet smattrade lika mycket mot taket i stan.

Stentrist.

Räddningen blev en utflykt till havet.

Vi mönstrar på m/s Vandia i Helsingborgs hamn tidigt en fredagsmorgon. Hon gör flera turer dagligen med fiskesugna passagerare. De flesta andra ombord har egna grejor och verkar riktigt proffsiga (det visar de sig vara också). Vi amatörer hyr spö med multiplikatorrulle och stort drag – och så tuffar vi ut på ett ganska gropigt Öresund.

Efter en kvart girar kapten Thomas Nilsson upp mot vinden, stryper motorn och klingar i skeppsklockan.

Nu gäller det att vara beredd.

Ut med spöt över relingen, plums i med draget och så släppa efter lina tills draget når botten. Rulla upp några decimeter och sedan rycka upp och ner för att locka till sig en makrill eller en torsk.

Och visst nappar det.

Alla ombord får fisk. Till och med gröngölingar som vi. Hanna, 12, börjar med att fånga en torsk på drygt två kilo. Vi får fem till i samma storlek under de fyra timmar turen varar – plus några under halvmetern som vi släpper tillbaka.

Andra får ännu mer och talet om torsk-kris verkar betydligt överdrivet. Eller är det de sista stackarna som vi drar upp?

– En forskare jag talade med sa att det finns ett tiotal olika torskstammar runt Sveriges kuster. En av dem finns här i Öresund. Så även om det är utfiskat i Kattegatt och Skagerrak finns det gott om torsk här, säger Thomas Nilsson.

Nästa dag (fy f-n vad det regnade) fick Erik, 11, upp en bjässe på åtta kilo och en annan yngling ombord kämpade upp en på tolv.

Gissa om det gav blodad tand. Nu vill vi göra om fisketuren i vinter då de riktigt stora torskarna går till.

Rekordet på Vandia är 27 kilo.

Fakta: Här hittar du torskbåtarna

5 tips inför fisketuren

5 steg till rensad torsk

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM