Billigaste resan - när allt är betalt

Lågprisflyg, bil, tåg, buss - här kan du se vad resan verkligen kostar

RESA

Priskriget på inrikesresor är i full gång och flygbolagen slåss om resenärerna med fantastiskt låga biljettpriser.

Men är flyget alltid billigast och bäst?

Så här mycket kostar det att resa mellan Stockholm, Göteborg och Malmö - med flyg, bil, buss och tåg.

I början av oktober gick flygbolaget Goodjet ut med biljettpriset 299 kronor på inrikesresor. Värsta konkurrenten Malmö Aviation svarade med att sänka priset till 290 kronor - vilket fick Goodjet att sänka ytterligare.

199 kronor

Kampen om flygresenärerna på inrikeslinjerna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö är i full gång och striden har i alla fall en segrare: du som reser.

Sedan i fredags kostar en enkel flygbiljett mellan Stockholm och Göteborg 199 kronor.

Flygbolagens egna vinster verkar vara mer dyrköpta.

- Vi kan inte flyga för 290 kronor normalt, säger Lotta Gröhn, informationschef på Malmö Aviation. Om man bara tar vad flygplanen kostar i bränsle och flygavgifter, har vi en kostnad på över 200 kronor per flygstol. Och då är inte personalavgifter och löner inräknade.

"Det är självmord"

- Vårt ordinarie utbud med tolv flygningar per dag betalar för Snålskjutsen. Det är därför den heter så, säger Lotta Gröhn.

Billigare än så här lär inte flygpriserna bli.

- 199 kronor är en utopi. Vi som är i branschen vet att det är självmord, säger Lotta Gröhn.

Fler resenärer

Inte heller SAS kommer att göra några prissänkningar för att möta konkurrensen från lågprisbolagen.

- Vi tittar självfallet på vad de gör och ser över våra priser. Men vi tycker att vårt kampanjpris är konkurrenskraftigt. Vi har fler flygningar och bättre service ombord, säger Hans Enelius, inrikeschef på SAS.

Fler plan

Reidar Svedahl, vd för Goodjet, räknar med att antalet flygresenärer på de här sträckorna ska öka från dagens två miljoner per år till 2,5 miljoner. Goodjet ökar därför sin kapacitet och leasar in två nya Airbusplan.

- Vi lever på dem som betalar fullpris, 890 eller 990 kronor - affärsresenärerna som i alla år subventionerat privatresenärerna på flyget i Europa. Nu blir det samma sak i Sverige, säger Reidar Svedahl.

Tåg billigare

Men trots de toklåga priserna, är flyget inte det billigaste ressättet. Plötsligt kostar nämligen transfer med flygbussar nästan lika mycket som flygbiljetten.

Tåget klarar därför av att hålla ställningarna och triumferar över både buss och flyg.

Men då tar det förstås lite längre tid.

5 sätt att få tag på en lågprisbiljett

Rättelse: I tabellen om de billigaste resorna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö finns en felaktig prisuppgift från SJ. Rätt pris för sträckan Stockholm-Göteborg är 551 kronor t/r. SJ är dock fortfarande det billigaste alternativet. Restiden varierar mellan 4 tim 22 min till 5 tim 18 min.

Bo Svernström