Fixa hela julshoppingen på 7 timmar...

Låt julklappsresan gå till Stockholm - stor guide till de hetaste gatorna

1 av 8
Buttericks.
RESA

Om exakt en månad är det julafton.

Men handla julklappar behöver inte vara ett nödvändigt ont. En shoppingresa till Stockholm förenar nytta med nöje.

Så här betar du av huvudstadens bästa butiker på bara en dag.

Det bästa med att shoppa i Stockholm är att här finns allt - från stora välkända butikskedjor till små udda butiker som inte finns någon annanstans.

Vare sig du anländer med flyg, buss eller tåg kommer du till Centralstationen i hjärtat av stan.

Centralen är ett utmärkt startblock för ett sprinterlopp genom stans shoppingparadis. Vi lotsar dig till både de största och mest udda butikerna.

10.00 Börja vid Centralen

Från vänthallen, ta rulltrappan upp till utgången mot Klarabergsgatan. Till höger skymtar Åhléns och Drottninggatan. Stans shoppinggata nummer ett är samtidigt en prövning av tålamodet. Det är trångt, trångt och trångt. Till råga på allt blockerar frilansande försäljare halva gatan med sina provisoriska stånd. Å andra sidan ligger butikerna bekvämt på rad. Här hittar du alla välkända kedjor inom kläder, skor, smycken och elektronik - samt skämtaffären Buttericks.

Ta sikte norrut och börja med Sveriges mest välsorterade Åhléns (Klarabergsgatan 50. Öppet: Vardagar 10-19, lör 10-19, sön 11-18. T-bana: T-centralen.) vars modeavdelning är en folkligare version av lyxiga NK:s sortiment. Dessutom böcker, multimedia, skönhet och hem. Högst upp på plan 4 finns en spa-avdelning med kroppsbehandlingar och massage.

11.30 Trendbutikerna

Gråt inte om du skippar nyöppnade Debenhams. Den brittiska varuhuskedjan har inte mycket som bräcker Åhléns.

Den möbelintresserade gör en avstickare norrut till House (Drottninggatan 81) som har snygga men ack så dyra grejer för hemmet.

Parallellgatan Sergelgatan lockar med trendiga skoaffären Nilson, sportpalatset Stadium, Björn Borg, Mega skivakademin.

12.30 Hötorget

Om det inte var alltför trångt på gågatan har du nu arbetat dig upp till korsningen Drottninggatan/Kungsgatan.

Här är det full fart på torghandlarna som lever efter devisen den som skriker högst säljer mest.

Men starkast lyser färgprakten från frukt, grönsaker, blommor och de udda prylarna som bjuds ut.

12.45 Bara titta

Sväng höger ner på Kungsgatan, Stockholms biografaveny, som leder ner till Stureplan.

På exklusiva Biblioteksgatan börjar shoppingen på allvar med butiker som Mexx, Tara Jarmon, Rizzo, Swarovski och Armani. Nåja, fönstershopping i alla fall. På intilliggande Norrlandsgatan finns flera butiker med roliga kläder man inte hittar någon annanstans som Hollywood och Red Devil. Här finns också Bookbinders för den som gillar lyxiga julkort och paket.

14.00 Varuhus à la lyx

Att boka in en personlig shoppare som hjälper dig att hitta din stil kanske är att ta i. Det stora nöjet är ju att bara strosa omkring och titta på överklasstanter från Öfvre Östermalm, armadan av vita labrockar på kosmetikavdelningen och dricka en skamligt dyr cappuccino på kaféet.

NK, (Hamngatan 18-20. Öppet: Vardagar 10-19, lör 10-17, sön 12-17. T-bana: Kungsträdgården), som bara finns i Stockholm och Göteborg, hittar du allt. Här finns designkläderna du sett i modemagasin och den berömda julskyltningen.

15.00 Fikapaus

Nu är det hög tid för en välförtjänt paus. Gå till Kulturhuset (Sergels torg). Ta rulltrapporna högst upp till kafé Panorama. Har du tur finns ett fönsterbord så du kan titta ut på alla andra som springer runt.

Missa inte Konst-ig på plan 1, den enda bokhandeln som specialiserat sig på design - konst, arkitektur och foto.

16.00 Pryledorado

Gå ner till schackrutiga Sergels torg, "Plattan", och ta en snabbrunda i Designtorget som har kul prylar för hemmet. Gå sedan tillbaka till Drottninggatan och sväng vänster. Affärerna kan du raskt marschera förbi, här finns mest bara turistkrams som på sin höjd lockar någon älgintresserad tysk. Efter Rosenbad där regeringen bor och riksdagen, övergår Drottninggatan i Västerlånggatan, Gamla stans största gata med hög trängselfaktor. Här ligger alla möjliga små butiker tätt, tätt.

Leta guldkorn

Strosa fram längs kullerstenarna men glöm inte att kika in i granngränderna. Här finns mycket tingeltangel, men också guldkorn som Leksaker förr och nu (Västerlånggatan 11) med gamla leksaker i ny tappning. Grays American foodstore (Västerlånggatan 14) har godiset, de tjocka pannkakorna och de självlysande efterrätterna som du blev beroende av under au pair-tiden i USA. Science Fiction bokhandeln ligger på Västerlånggatan 48.

När du känner att fötterna fått nog - eller senast vid Järntorget, där Evert Taube står staty - sväng höger ner mot Munkbroleden och ta t-banan en station till T-centralen, så är du tillbaka lagom innan tåget, flyget eller bussen tar dig hem igen.

Många vägar till Stockholm

Nätadresser – City

Läs också:

Åsa Erlandson