Rymdturister flockas i Kiruna

– så besöker du Esrange-basen

RESA

I början av april smällde det igen.

Då sköts raketen Maxus 5 upp, ett monster på över 12 ton som bränner 100 miljoner kronor på bara några minuter.

Aftonbladet Resa reste till händelsernas centrum – rymdbasen Esrange i Kiruna.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
Maxus 4 lämnade datauppgifter i 25 minuter innan raketen kom ur kurs och störtade – en bit in i Norge.

Här behöver man inte heta Fuglesang eller Armstrong för att släppas in, till Europas enda civila rymdbas utanför Kiruna får även Svensson komma.

Perfekt läge

Området runt Kiruna är perfekt för rymdforskning med sina vidsträckta, obefolkade marker. Norr om basen ligger nedslagsområdet som är 12 gånger 7 mil stort. En timme efter att en raket skjutits upp och lasten singlat ner i fallskärm hämtas den av helikoptrar och forskarna kan börja analysera resultaten. Men trots år av förberedelser kan det gå snett – för två år sedan landade föregångaren Maxus 4 i en norsk nationalpark.

Året runt hålls guidade turer på Esrange, rymdbasen som forskar kring klimatet och det krympande ozonlagret, och som håller koll på satelliter för tv och datakommunikation över hela världen.

Kraftfulla datorer

– Det roligaste är att visa hur vi använder rymden till vardags. Rymden är inget någon annan håller på med. Alla som någon gång har hållit i en fjärrkontroll använder rymdteknik, säger guiden Walter Allvin.

För att kunna analysera all information från raketer och satelliter behövs mycket kraftfulla datorer som IBM-datorn som lyckades slå schackmästaren Kasparov. Den finns här.

Vanligtvis är den stora besvikelsen att man inte får se någon raketuppskjutning, av säkerhetsskäl och för att de bara skjuts upp 3–4 gånger om året.

I stället får man titta på film, besöka styrcentralen och gå till ballongplattan där ballonger stora som Globenarenan i Stockholm släpps upp i ozonforskningens namn, och där ett gäng Dr. Snuggles springer runt i vita rockar. Det kräver livlig fantasi för att känna någon dramatik.

Men vid uppskjutningen är det julafton för alla rymdälskare. Då sänder radion raketvarning, vakter spärrar av bilvägen mellan Kiruna och Esrange och nyfikna samlas på strategiska platser för att få en skymt. En skarp siren ekar över skogsvidderna och en halvtimme senare trycks den röda knappen i kontrollrummet ner.

Vid klart väder syns raketen över hela Kiruna.

Guide/Rymdturister

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM