Här är Gotlands 13 bästa badstränder

Västra Gotland – party och vattensport

1 av 2 | Foto: Lina Olsson
Gotlands stränder sjuder normalt av party och turister, men det går att hitta lugna alternativ.
RESA

Snäck

Populär bland ungdomar på helgerna med evenemang och after beach. Liten strand och stenig botten. Stor camping, vattenrutschkana, bryggor, lekplats, kiosk och kafé.

Åka hit: Väg 149 norrut. Cirka 3 km från Visby. Buss flera gånger dagligen från stationen mellan Öster- och Söderport.

Tofta

Gotlands mest kända strand, så gott som alltid knökfull. Lång och bred med sanddyner som skyddar mot vinden. Långgrunt och badvakter gör det barnvänligt även om det ibland kan vara strömt.

Minigolf, kiosk, restaurang, affär, vattenrutschkana, camping, beachvolley och i sann Venice beach-anda finns även styrketräningsattiraljer strategiskt placerade vid vägen ner till stranden.

Medeltemperatur i vattnet: juni +11, juli +16, augusti +18.

Åka hit: Väg 140 söderut mot Klintehamn. Cirka två mil från Visby. Buss 31mot Klintehamn.

Nisseviken

I den djupa viken strax norr om vindkraftverken på Näsudden. Ganska liten sandstrand. En lång brygga leder ut till knappt doppdjupt vatten. Fiskeläget med sina små kubliknande trähus skapar en trevlig atmosfär. Restaurang och liten butik.

Medeltemperatur i vattnet: juni +15, juli +17, augusti +17.

Åka hit: Väg 140 söderut. Cirka sex mil från Visby.

Sandhamn

Liten långgrund strand av sand och småsten. Husvagnscamping och kiosk. Från Djupvik, 1 km söderut, går det dagligen båtar till Karlsö med sina gutefår, raukar och fåglar.

Åka hit:

Väg 140 söderut. Cirka fyra mil från Visby.

Med 80 mil kust och några av Sveriges finaste stränder har Gotland något att erbjuda såväl barnfamiljer som partysugna. För den som vill ha lugn och ro i juli är kanske inte Gotland det bästa alternativet – men det går att finna egna strandpärlor längs både öst- och västkusten. Resa hjälper dig att hitta rätt.