Upplev höstens färger på hög nivå

Vandra en dag i Jämtlandsfjällen

1 av 4
Några renar poserar framför Getryggen.
RESA

Storulvån Nu är hösten här och fjällen som allra vackrast. Fjällsidorna är klädda i gult och rött och bjuder på en fantastisk färgprakt. Trängseln är liten och luften hög och klar.

Så vad väntar du på? Än är det inte för sent att fjällvandra. Men du får skynda dig - i oktober kommer snön.

Är du sugen på att fjällvandra men har förbrukat flertalet av dina semesterdagar i sommar? Inga problem. Svenska fjällen har en mängd vackra leder som går utmärkt att följa, även för den som bara vill gå en kortare sträcka.

Med bra planering kan en dagstur bli lika upplevelserik som en längre fjällvandring. Men räkna med mersmak...

Kargt och vilt

Vi börjar vår färd vid Storulvåns fjällstation, drygt sex mil väster om Åre. Hit tar man sig enkelt med bil längs en slingrig väg som går förbi kända orter som Duved, Ånn och Handöl. Glömmer man att svänga av hamnar man så småningom i Norge. Landskapet är kargt och vilt.

Några renar strövar obekymrat omkring, bara ett tjugotal meter från grusvägen, och verkar inte ha någonting emot att låta sig fotograferas.

Storulvåns fjällstation är en perfekt utgångspunkt för vandringar i Jämtlandsfjällen. Härifrån går markerade leder till bland annat Sylarna och Blåhammaren.

Fjällstationen ligger på 730 meters höjd, vid foten av kalfjället, och lockar vandringssugna människor i alla åldrar. Oavsett om man är en erfaren fjällvandrare eller nybörjare kan alla hitta en led som passar. Vi bestämmer oss för att gå mot Blåhammaren, 12 kilometer bort.

Porlande bäck

Den första biten är jobbig. Leden går konstant uppför, i en bitvis ganska krävande terräng. När vi väl har kommit upp några höjdmetrar blir både lutningen och andningen jämnare och vi får tid att beundra de omgivande fjällen som ser ut att ha doppats i brunröd färg, där de lyses upp av höstsolen.

Till vänster om oss ligger Getryggen, en 1380 meter hög topp, som också passar bra för en dagstur. Vid en porlande bäck blir det påfyllning av vattenflaskorna. Vattnet är rent och klart och håller en perfekt temperatur.

Efter ett par timmars vandring är vi väl förtjänta av en fikapaus och plockar fram den medhavda matsäcken. Gulaschsoppan och ostsmörgåsarna smakar ljuvligt i den friska septemberluften.

Vi vänder ansiktena mot solen och dricker en kopp kaffe innan vandringen uppåt fortsätter.

På en smal spång möter vi Ulla Forsberg som är på väg tillbaka från Blåhammarens fjällstation. Draghunden Skaj håller henne sällskap på färden, som för Ulla är en ren njutning.

- Det är så fantastiskt vackert här, inte minst under hösten. Folk som kommer fram till Blåhammaren är helt överväldigade, berättar Ulla som i 13 år har arbetat omväxlande vid Helags fjällstugor och Blåhammarens fjällstation, främst med att laga mat.

Njuter av tystnaden

Medan Ulla och Skaj vandrar vidare mot Storulvån och civilisationen följer vi leden åt andra hållet. Vid en liten tjärn plockar vi fram termosarna för ännu en kopp kaffe.

Det gäller att hinna registrera färgprakten och låta intrycken sjunka in. Vi fyller lungorna med den friska fjälluften och njuter av tystnaden.

Sedan börjar det tyvärr bli dags att vända tillbaka mot Storulvån, eftersom vi har bestämt oss för att inte övernatta på fjället - den här gången. Underbart är kort.

Therése Alhult