Guide: Storulvån runt

– och 4 andra fjällturer som passar alla

RESA
Röda kors visar vandringsleden.

Därför: För den storslagna naturupplevelsen, den friska luften och den totalt avstressande miljön.

Bästa tid: Om du vill slippa trängsel och inte gillar att bli myggbiten är perioden från mitten av augusti till och med september en perfekt tid att vandra. Säsongen startar vid midsommar.

För vem: Ung som gammal med kraft och ork att vandra i varierande terräng. Man behöver inte vara superhurtig eller ha en kondition som en elitidrottare för att njuta av en fjällvandring. Eftersom det finns leder i alla svårighetsgrader kan alla hitta en passande tur.

Absolut inte: För tung packning. Packa lätt så blir behållningen av vandringen betydligt större.

Kul kunskap: Man brukar räkna med att man hinner vandra mellan tre och fyra kilometer i timmen, beroende på hur svår terräng det är.

ÅKA HIT & RUNT

Enklast tar du dig hit med bil. Vid Storulvåns fjällstation finns en stor parkering. Närmaste tågstation är Enafors, två timmars restid från Östersund. Mellan Enafors och Storulvån är det 17 kilometer. Taxi Handöl har ett fast pris på sträckan - 80 kr per person. Tel: 0647-720 07.

BO

Blåhammarens fjällstation har flera olika övernattningsalternativ. Hit kommer man efter 12 kilometers vandring från Storulv-

åns fjällstation. Här finns bland annat bastu och restaurang.

Logipriserna varierar beroende på rumsstorlek och standard men är generellt ganska höga. För en vuxen person som inte är medlem i STF kostar en bädd i ett flerbäddsrum under senare delen av säsongen 475 kr.

En bädd i ett flerbäddsrum kostar på Storulvåns fjällstation 295 kr per person. Blåhammaren och Storulvån stänger för säsongen den 21 september och öppnar åter den 4 mars.

Att tälta utmed lederna går utmärkt och kostar inte en krona.

ÄTA/DRICKA

Blåhammarens fjällstation är vida känd för sin goda mat. Även på Storulvåns fjällstation finns restaurang. Annars funkar det alltid bra att ta med sig ett spritkök och laga mat i det fria.

GLÖM EJ

Bra vandringsskor, regnkläder, sittunderlag, karta och kompass, något att äta och dricka.

4 andra fjällturer som passar alla

1. Vålådalens turiststation, som håller öppet året runt, är också en bra utgångspunkt för dagsutflykter i Jämtlandsfjällen. I Vålådalens naturreservat finns stora möjligheter till fina naturupplevelser. Hit kommer du med bil eller med tåg till Undersåker och därefter buss.

2. Från Grövelsjöns fjällstation i norra Dalarna utgår flera markerade leder i olika svårighetsgrad.

3. Funäsdalsfjällen i Härjedalen är ett populärt område att vandra i, både när det gäller korta och långa turer. Totalt finns 45 mil rösade leder. Utgå till exempel från Tänndalen.

4. I Björkliden, Lappland, finns markerade leder som passar bra för dagsturer. Bland annat kan du ta dig till Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkko, 1 228 meter över havet, där dukan både äta och övernatta. Mer info:

www.svenskaturistforeningen.se

www.areturistbyra.com

www.jamtland.info

ARTIKELN HANDLAR OM