Titta - vi flyger!

I rymdstaden Kiruna kan du snart bli tyngdlös - om du har råd

RESA

Prova rymdturism i Kiruna i vår.

Då börjar företaget Xero med flygningar i ett specialbyggt ryskt Il-76-flygplan där du får känna på viktlöshet.

Äventyret kostar förstås en slant: cirka 60 000 kronor.

Foto: SERGEI REMEZOV/REUTERS
En grupp turister provar på tyngdlösheten i Stjärnstaden utanför Moskva.

- Intresset är stort för mitt nya projekt. Den 3-4 april premiärflyger vi, 24 personer per dag hinner vi med, säger Xeros grundare och vd, Walter Allvin.

Rymdgymnasium

Han har i flera år arbetat med en annan ovanlig form av turism i Kiruna - forskningsturism. Utanför staden ligger Esrange, ett europeiskt centrum för rymdforskning och ozonforskning. Här finns landets enda rymdgymnasium och högskoleutbildning inom rymdteknik.

- Nu blir vi först med att lansera rymdturism utanför Ryssland. Där har man i Stjärnstaden utanför Moskva i flera år kunnat få flyga med transportplanet Il-76 och känna på viktlöshet, säger Walter Allvin.

Planet störtdyker

Han har förhandlat med den ryska rymdstyrelsen om att få hyra in det stora jet-transportplanet med besättning, läkarteam och instruktörer som utbildar kosmonauter, till sitt projekt.

En flygning omfattar cirka två timmar.

Efter en brant stigning störtdyker planet från hög höjd och under 25-30 sekunder svävar passagerarna fritt och tyngdlöst i det stora kabinutrymmet. Proceduren upprepas tio gånger.

Flera minuter

- Totalt upplever man tyngdlösheten i flera minuter, säger Walter Allvin.

Kiruna stoltserar med att ha varit först med en rad nya turistäventyr, som att åka hundspann, forsränna eller att bo på ishotell.

- Det finns en stor grupp "lyxresenärer" som är beredd att betala dyra pengar för en ovanlig och spännande upplevelse. Vi tror att vi kan locka hit en ny turistkategori till det här projektet i Kiruna, säger Walter Allvin.

Biljettpriset för några minuters tyngdlöshet beräknas hamna på runt 60 000 kronor.

Läs mer på nätet:

www.xero.se

...eller lyft genast i Ryssland

Sture Olsson