Klappjakten på den riktiga jultomten

Resa lyfter på skäggen i Rovaniemi och i Mora för att hitta originalet

Foto: JENS O PETTERSSON
Emilia Granberg, 3, Grängesberg, har lovat mamma Åsa Ohlsson att hon ska lämna sin napp hos tomten i Mora.
RESA

Kampen om var den riktiga tomten bor är stenhård.

Resa bestämde sig för att en gång för alla ta reda på sanningen.

Jakten på tomten börjar i nordligaste Finland.

Tomteverkstaden i Santa park i Rovaniemi.

Det är morgon och utanför portarna till Santa Claus village i Rovaniemi är det tomt. Ljuset är dunkelt och snötäcket på gårdsplanen orört.

Plötsligt bryts tystnaden. Skrålande finsk julmusik strömmar ut . Som genom ett trollslag öppnas låsen till tomtens hus och vi får komma in i det allra heligaste: Tomtens eget rum, med julgran, öppen spis och klappar i drivor.

Där får barn, unga som gamla, tillfälle att prata en kort stund med den mytomspunna figuren. Hoppa upp i knät, markera i atlasen var de kommer ifrån och så naturligtvis lämna en liten julklappsönskning. Han skrockar vänligt och skojar. Den lilla finländska killen lyssnar andäktigt när tomten förklarar hur viktigt det är att man sköter sig eftersom nissarna ser allt.

Ögonblicket förevigas av tomtens egen fotograf som ger dig ett skimrande minne för 150 kronor.

Men mötet med tomten blir kort. Kön av förväntansfulla barn är lång. Närmare 200 charterplan landar i Rovaniemi bara i december och 5 000 personer besöker tomteland varje dag under högsäsong.

Men är han den riktiga tomten? Jo då, svarar han när man pressar på en smula. Om han nu är den riktiga tomten måste han vara otroligt gammal.

- Nja, jag vet inte riktigt hur gammal jag är. Men på mitt renkörkort står det att jag är född "a very long time ago"".

Ett par kilometer från tomtens kontor ligger Santa park, en nöjespark i mindre format. Här finns karuseller, tomtetåg och mini-berg- och dalbana. I tomtenisseskolan kan man ta examen och bli tomtens egen hjälpreda. Men någon schackrutig färg går inte att hitta hur mycket jag än letar. Konstigt.

Vid berg- och dalbanan väntar Luleåtjejen Olivia Fjellström, 3, och mamma Lisa, 25, som är i Rovaniemi över helgen. I dag har de en heldag i Santa Park, i går träffade de tomten.

- Olivia var lite blyg, men tyckte att det var spännande. Hon ska lämna nappen hos tomten innan vi åker hem, så han kan lämna den vidare till andra som behöver den bättre. Alla fem napparna är med, men vi sparar nog en reservnapp om det skulle bli kris, säger Lisa Fjellström.

Hon är inte helt nöjd med köerna till tomtefotograferingen, men å andra sidan kunde han prata bra svenska.

- Det var kul att träffa tomten och han såg ut som man väntat sig. Jag passade faktiskt på att känna lite på hans skägg. Allt det här är väl mest för barn, men när barnen tycker att det är roligt så tycker man själv att det är roligt, säger Lisa.

Tyvärr känns Santa park alldeles för kommersiellt, litet och plastigt. Inte skulle väl den riktiga tomten vilja ha det så här?

Mitt sökande får fortsätta. 90 mil från Rovaniemi ligger Mora. Här, mitt i mörkaste dalaskogen, finns Tomteland.

Inne i ett timrat hus träffar jag tomten - igen. Han hävdar med bestämdhet att den riktiga tomten bor i Mora. På frågan om han är riktig nyper han sig i armen och svarar att det känns så i alla fall. Men vad säger han om konkurrensen från norr?

- Det är trevligt med en hjälpreda, han är en av många som hjälper mig världen över. Men han har gått i tomteskola hos mig så han är bra. Den riktiga tomten bor naturligtvis här.

Tomteyrket verkar vara rätt intensivt. Hinner tomten ta ledigt?

- När jag är klar med julklappsutdelandet åker jag på semester till Nordpolen. Där tar jag det lugnt och spelar kort med isbjörnen. Det är bra för motionen eftersom han är en mycket dålig förlorare.

Tomten själv önskar sig den mest klassiska klappen: fred på jorden. Men årets julklapp tror han inte så mycket på.

- Nej, mössor har jag bara fått ett par hundra önskningar om. Populärast är tv-spel eller klassiska klappar som dockor och leksaksbilar. Det är lite synd att böcker och filmer håller på att byta plats. Böcker kan man lära sig så mycket av.

I Tomteland lever också trollen, häxan och sagofen. Även om det inte är en jätteanläggning finns tillräckligt med ordnade aktiviteter för att ett dagsbesök ska gå fort. Barnteater, trolläventyr och dans runt granen, allt är som ett stort skådespel. Häxskolan är bara till för barnen. Föräldrarna får inte vara med - alla nya bus kan ju inte avslöjas på direkten.

Som mest har Tomteland cirka 1 200 besökare på en dag.

Jason Windsor, 34 år, från London hälsar på sin bror i Sverige.

- Det är helt fantastiskt här. Förtjusande för barnen. Vi har inget liknande hemma i England, säger han.

Efter en heldag i Tomteland är det skönt att slå sig till ro framför den öppna spisen i tomteverkstaden. Vedträna sprakar och jag lutar mig tillbaks, sluter ögonen och drömmer mig för en stund bort till julaftonsmorgonen.

Jag måste erkänna att jag misslyckats med mitt uppdrag. Det går inte att avgöra vem som är den riktiga tomten - han i Rovaniemi eller han i Mora. Ord står mot ord och frågan är om det går att få reda på sanningen. Men en sak är klar: Mora är bra mycket mysigare än Rovaniemi.

Jens O Pettersson