Schlagerfest i solens Karlstad

- tio andra skäl att åka till Värmlands huvudstad

Foto: Micke Sörensen
RESA

Karlstad drog vinsten i Melodifestival-lotteriet i år.

När årets tävling drar igång den 21 februari står solstaden i centrum.

Och värmlänningarna är inte buskablyga:

- Vårt mål är att finalen ska äga rum i Karlstad och inte i Stockholm, säger kultur- och turistchefen Mats Ahrén.

Men det finns anledning att åka hit även när det inte är schlagertider.

Här ger vi dig de tio bästa Karlstads-tipsen.

Foto: Hanna Teleman
Programledaren Peter Settman, Charlotte Nilsson och Ola Lindholm ska dra land och rike runt innan Melodifestivalcirkusen avslutas med final i Globen.

1. Värmlands museum

Missa inte den fina utställningen om Värmlands historia, från stenåldern fram till i dag. Just nu kan man också kolla Herbert Müdsams tredimensionella sprängskisser av bilar.

6 mars öppnar den gamla delen av museet igen,

i dag kallat Cyrillushuset efter arkitekten som ritade byggnaden på 1920-talet. Där ska museets konst visas. Och passa på att äta lunch i den trevliga restaurangen.

www.varmlandsmuseum.se

2. Alsters herrgård

Gustaf Fröding skrev inte bara några av våra mest älskade dikter. Han hade också ett svårt liv, fram till sin död, bara 50 år gammal, 1911. Han föddes på Alsters herrgård och här finns en tyvärr ganska omodern Frödingutställning. Se den med en guide! Vår och sommar kan man också göra utflykter

i Frödingland, runt herrgården och sjön Alstern. Öppet första helgen varje månad, från 1 maj dagligen.

www.karlstad.se/ku/

3. Löfbergs lila arena

Största hockeyhallen utanför Stockholm och Göteborg, 8 150 åskådare Den har blivit en mall för hur man bygger en ny arena. Här tog Färjestads SM-guld i ishockey 6 april 2002. Och kanske gör om det i år igen. Special: se matchen från bastun! Även andra nöjesevenemang. Helmut Lotti var här i går. Sven-Ingvars kommer på påskafton. Tomas Ledin 17 april. Och Elton John 1 juni.

www.farjestadsbk.se

4. Värmlands-operan

Musikteatern som brukar vara först med det mesta. Just nu repeteras en nyskriven opera, byggd på Selma Lagerlöfs ̶1En herrgårdssägen̶1. Premiär 28 februari. Från 11 mars spelas musikalen ̶1Blodsbröder̶1. I höst körs ̶1West side story̶1. Värd att besöka inte minst för den vackra, intima teaterlokalen, 400 platser, där man nästan sitter i knät på skådespelarna.

www.musikteaternivarmland.se

5. Äta, dricka & dansa

Karlstad är en av Sveriges restaurangtätaste städer. I stadskärnan finns 46 krogar, 13 pubar, 27 kaféer och sommartid hela 7 nattklubbar. På klassiska Sandgrund, numera Blue Moon Bar, är det hålligång fredag-lördag och kända dansband varje torsdag.

Lista på restauranger:

www.varmland.org/Karlstad_se/typ.html?ty=4

6. Nöjesfabriken

En 250 meter lång gocart-bana inomhus. 16 bowlingbanor. Golfsimulatorer. En bra restaurang. Barer. Nattklubb till 02 varje lördag. Inrymt i ett före detta gjuteri, på promenadavstånd från centrum. Kan ta 3 000 besökare ̵1; och det har varit välbesökt ända sedan premiären i september. Riktar sig kvällstid till en vuxen publik.

www.nojesfabriken.se

7. Porsche-museet

Det finns bara fem Porsche-affärer kvar i Sverige.

I Karlstad har Lasse Jönsson, själv före detta tävlingsförare, byggt upp ett Porsche-museum, med racerbilar och rariteter från 1950-talet.

Även den som inte har en miljon för en Carrera eller Boxter är välkommen att titta.

www.porschecenter.com

8. Norge-Sverige

1905 stod Karlstad i historiens centrum. Förhandlingarna om upplösningen av unionen med Norge ägde rum i Frimurarlogen vid Stora torget och pappren skrevs under i Tingshuset. Besök turistbyrån eller Värmlands museum om du vill veta mer. Och kolla den fula statyn på torget. Fredagen den 23 september 2005 är det exakt 100 år sedan pappren skrevs under. Boka in den helgen om du är intresserad av historia.

9. Bergviks köpcentrum

Sveriges fjärde största köpcentrum, det största utanför Stockholm.

6,5 miljoner besökare varje år ̵1; lika många som Eiffeltornet, som de säger i sin reklam.

Anledning: hit åker folk från hela Värmland.

Och massor med norrmän: var tionde besökare är inte värmlänning. Totalt 58 butiker.

www.bergvik.se

10. Mariebergsskogen

Karlstads pärla, ett lokalt Skansen på gångavstånd från centrum. Här finns Lillskogen med värmländska djur och ett fint Naturrum. Också populärt som promenadstråk ̵1; och vintertid plogas en skridskobana i Mariebergsviken. Kolla utomhusteatern.

Här uppträdde Louis Armstrong på 50-talet och

Jimi Hendrix på 60-talet.

www.mariebergsskogen.karlstad.se

Fakta: Karlstad

Bäst med Karlstad?

Fakta: Solen

Arne Norlin