Flyg till Gotland dras in

40 färre avgångar per vecka i sommar

RESA

Förra året slogs flygbolagen om Gotland.

Men i sommar blir det runt 40 färre avgångar i veckan. Skyways flyger inte med egna plan från Bromma och Malmö Aviation drar in alla sina avgångar till Visby.

Foto: HENRIK RADHE
Varje år kommer cirka en halv miljon besökare till ön med den 3,4 kilometer långa ringmuren från 1200-talet.

- Flygbolagen är försiktigare i år. De har svårt att konkurrera med Gotlandsfärjan priser. Iaugusti förra året minskade resenärerna med fem procent till cirka 900 per dag, sannolikt en följd av vädret, säger Harald Rosén, generalsekreterare för föreningen Svenskt flyg.

- Knapp hotelltillgång är också ett problem för flygbolagen och stoppar dem i viss mån från att sätta in plan, fortsätter Harald Rosén.

40 färre avgångar

Förra sommaren var det totalt runt 120 avgångar från Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping i veckan under högsäsongen. I sommar blir det runt 80 i veckan och bara från Bromma och Arlanda. Direktflyg drar in alla avgångar mellan Norrköping och Visby. Det blir inte heller några avgångar till Visby från Göteborg och Malmö med Malmö Aviation.

- Det beror inte på att efterfrågan är mindre, utan på att vi har färre plan att tillgå, säger Christian Gordin, på Snålskjutsen, Malmö Aviations lågprisalternativ.

- Det är möjligt att någon av de resterande flygbolagen kommer att starta turer från Göteborg, men ingenting är klart ännu, säger Harald Rosén på Svenskt Flyg.

Köper av konkurrenten

Den 27 juni drar även Skyways in på sina egna avgångar från Bromma och köper i stället platser av konkurrenten Gotlandsflyg. Skyways kommer däremot att sätta in ett större plan som avgår från Arlanda.

Men trots färre avgångar i sommar går det att flyga lika billigt till och från Gotland. De billigaste biljetterna kostar under 300 kronor för enkel resa. Gotlandsflyg erbjuder också ett flyg- och boendepaket.

Helena Trus

ARTIKELN HANDLAR OM