Aftonbladet
Dagens namn: Torborg, Torvald
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Norden / Sverige

Guide: Fiske för nybörjare

Därför: Över tre miljoner svenskar fiskar med spö minst en gång om året, närmare en miljon minst 20 gånger.

Bästa tid: Vår och höst. Fast egentligen är dagsvädret viktigare än årstiden. Lite kallt och regnigt, gärna i gryning eller skymning, brukar vara allra bäst.

För vem: Alla med en gnutta tålamod.

Obs! Om du ska släppa tillbaka fångad fisk – blöt händerna innan du tar i fisken. Den skadas om du tar i den med torra händer. Fisk som du drar upp ska avlivas direkt.

 

Var får man fiska?

Fiske med handredskap (metspö, spinnspö och liknande redskap med lina med högst 10 krokar) är fritt på havet, vid kusten och i de stora sjöarna.

I nästan alla andra vatten, insjöar, älvar och bäckar, måste man ha fiskekort. Lokala regler för varje fiskevårdsområde finns där fiskekorten säljs. Korten gäller fiske med handredskap.

 

Var nappar det?

Put & take-vatten innebär att man sätter ut odlad fisk som sedan får fiskas. Vanligast är regnbåge, öring och röding. I put & take-vatten har alla en bra chans att få napp. I vilda vatten kan man kosta på sig en guide om man vill vara säker på att få fisk.

De lokala turistbyråerna kan tipsa om bra vatten, guider och turbåtar. Du hittar alla byråer på:

www.sverigeturism.se/tuinfo

 

Fiskekort

Turistbyråer och sportfiskebutiker på respektive ort säljer kort, liksom bensinstationer och lanthandlare. Det är också bra ställen att inhämta information och tips.

 

Priser

Fiskekort: Årskort brukar ligga på 200–300 kr.

Put & take: Dagskort runt 150 kr.

Turbåtar: På många ställen runt Sveriges kuster kan du följa med turbåtar ut på havet för att fiska. Oftast 150–500 kr/person för 4–6 timmar.

 

Utrustning

Hyra: Vid put & take-vatten kan man oftast hyra komplett fiskeutrustning.

Köpa eget: Man får ett hyfsat spinnfiskepaket med spö, rulle, lina och några beten för cirka 600-700 kr. Ännu billigare paket säljs i varuhus och bensinstationer.

Mete: Spö, lina med krok, sänke och flöte. Köp färdigt bete i sportfiskebutik eller gräv själv efter mask.

Stövlar, vindtät jacka, myggmedel, kniv och en avbitartång är bra att ha. Och glöm för all del inte håven.