En regnbåge i håven det är semesterlycka

I Sverige är ett bra fiskevatten aldrig långt borta

Göran Norén brukar fiska här varje vecka och vet var fiskarna står när vinden ligger på från norr.Foto: BÖRJE THURESSON
RESA

Över 200 mil kust, 95?000 sjöar och 300?000 km vattendrag. Vart du än åker i Sverige är ett bra fiskevatten aldrig långt borta.

Resas reporter drog ut på sjön för att dra upp middagsmaten.

”Drygt ett kilo”, tippar Göran Norén rutinerat och väger fisken med vågen som sitter i håvskaftet. ”Den här sjön är en av de få som sätter ut så pass stora fiskar”, säger han.

Där ligger den i båten, en vackert blänkande firre på ett kilo.

Beviset för min duglighet som fångstman. Jag fylls av glädje och någon sorts stolthet.

I det ögonblicket spelar det ingen roll att fisken kom med tankbil från en fiskodling och släpptes ut i sjön kvällen innan tillsammans med 200 av sina polare.

Fridfull skogssjö

Vi sitter i en roddbåt på Örsjön, en liten fridfull vacker skogssjö med klipphällar och holmar. Det känns som om vi är långt in i vildmarken trots att vi bara är fem mil från Stockholm.

Det börjar inte så bra. Draget fastnar i botten. Första fångsten är lite dyigt sjögräs. Sedan fastnar det igen, jag sliter och drar och får med viss möda upp en stor mussla som har slutit sig om det blanka draget.

Vi är här för att göra reportage och åka hem igen, men efter 20 minuter har vi glömt tiden.

Kasta. Veva in. Kasta. Veva in. Lyssna på fåglar och vindsus. Sjunka in i friden.

Så händer det. Spöt böjer sig och linan dras ut. Jag vevar in men måste släppa efter – fisken kämpar och drar, hoppar och plaskar, den är stark och stridbar.

Euforin blandas med ångest – ska den släppa? Men jag lyckas få håven under fisken och lyfta in den i båten. Dagen är räddad.

”Bäst när det blåser”

Det är mitt på dagen och bara en annan fiskare är ute på sjön. Göran Norén står i båten och låter elegant fluglinan svepa fram och tillbaka. Han har två rejäla fiskar i båten och berättar om en på nära tre kilo som släppte.

– Det är kallt i dag, då tar fisken bäst. Och det måste vara skugga. Så fort solen går i moln så biter de, när solen är framme händer ingenting, säger han.

– Bästa fiskevädret är när det blåser lite, duggregnar och är halvkallt.

Göran kan sjön och vet att fisken står i just den här viken i dag. Mycket riktigt har han snart en fin regnbåge på kroken.

– Dryga kilot, gissar han när fisken är nära båten. Han väger den, håven har inbyggd våg i skaftet, lossar den försiktigt från kroken med en specialtång och låter den återvända till sina bröder och systrar i sjön.

Göran tar bara upp den fisk han tänker äta upp samma dag. De andra släpper han ut igen.

Han bär mörka skyddsglas­ögon.

– Jag fick en krok i ansiktet som fastnade bara millimeter från ögat en gång när jag var ensam ute på sjön. Sedan dess har jag alltid skyddsglasögon, säger han.

Vi går i land, rensar fisken som visar sig vara en hona, full av rom.

– Den odlade fisken har fortplantat sig. Det beror på att det här är en källsjö med kallt vatten, säger Kjell Wallsten, Örsjöfiskets ägare.

Hugger direkt

Sjöns vatten är obehandlat och det finns gädda, abborre och mört vid sidan av de odlade arterna regnbåge, öring och röding. Fisken som sätts i börjar hugga direkt om det är kallt, när det är varmt kan de vara passiva i upp till en vecka

Min fångst?

Den fylldes med timjan och basilika, fick en svepning av aluminiumfolie, 35 minuter i ugnen och åts med hollandaisesås spetsad med en gnutta dijonsenap, broccoli, haricots verts, salladslök, tomat och gurka och ett svalt tjeckiskt öl. Inte så dumt.

Guide: Fiske för nybörjare

Fakta: Örsjön

Tre bra sajter

Anders Sandberg