Hala hem hummern!

Här kan du delta i jakten på havets svarta guld

Foto: ANDERS DEROS och CASPER HEDBERG
Fiska upp hummern på eftermiddagen, tillaga den själv och ät upp den samma kväll. Färskare blir den inte!
RESA

07.00 i morse gick startskottet.

Premiär för årets hummerfiske – och nu flockas finsmakarna på västkusten.

– Vi har bättre beläggning nu än i juli, säger Anders Nykvist på Sea Lodge i Smögen.

Hummersafari har de senaste åren växt upp till en mindre industri i Bohuslän. Bara i trakterna kring Smögen och Sotenäs ägnar sig fem fiskebåtar helt åt att ta med turister ut till hummertinorna under säsongen.

– Man åker ut på morgonen eller eftermiddagen och är ute ungefär fyra timmar, säger Anders Nykvist på Sea Lodge i Smögen, ett av flera ställen längs kusten som arrangerar hummersafari.

Väderprognoserna ser rätt gynnsamma ut nu i början av veckan, för den som vill ha det lite lugnt och torrt. Mest uppehåll och svaga vindar väntar, enligt SMHI.

– På gott och ont. Helst ska det blåsa lite så att hummern rör på sig. Blåst på natten och bleke på dagen är bäst, säger Anders Nykvist.

Blir det alltid napp?

– Ja, de fiskegubbarna vi kör med har stenkoll.

Men det är inte bara proffsen som ägnar sig åt hummern nu. Mängder av ortsbor och sommarstugeägare åker ut i privata båtar och lägger ut sina tinor – under stort hemlighetsmakeri.

– Det är lögnarnas tid, konstaterar Anders Nykvist.

– Ingen vill berätta var de lagt sina tinor – eller hur stora humrar de fått upp.

Hummersäsongen får, enligt lagen, pågå ända fram till den sista april nästa år. Men i praktiken tar den slut ungefär i mitten av november, då vattnet blir kallare och hummern går djupare.

Färdiga safaripaket, där båttur med hummerfiske, supé och övernattning ingår, finns på flera ställen och kostar oftast 2000-4000 kronor per person.

– Knappast prisvärt men det var roligt, säger Aftonbladets reporter Bo Svernström, som testade hummersafari för något år sedan.

– Det roligaste var faktiskt att få vara med och tillaga hummern själv.

Läs Bo Svernströms reportage från hummerfisket här .

FAKTA

Här kan du åka på hummersafari

Hunnebostrand

Ingår: 3-4 timmars hummerfiske, övernattning i dubbelrum på Hotell Kaprifol med frukost, fem rätters hummersupé på restaurang Bella Gästis. Guidad tur på Svenska Hummerakademiens hummermuseum.

Pris: från 2 450 kr per person.

Läs mer!

Smögen

Ingår: Lunch, hummerfiske, fika i båten eller i fiskarens sjöbod. fyra rätters hummersupé, övernattning i dubbelrum med frukost.

Pris: från 2 075 per person.

Läs mer!

Smögens Havsbad

Ingår: två rätters middag fredag kväll, logi i dubbelrum två nätter med frukost, lunchbuffé, hummerfiske med fikakorg, 25 minuters spa-behandling, vinprovning, fem rätters hummersupé lördag kväll,

Pris: från 3 995 kr per person.

Läs mer!

Hållö

Ingår: Båtresa till och från Hållö, välkomstfika, lunch, hummerfiske, eftermiddagsfika, stor buffé med hummer, kräftor och räkor, övernattning i fyrbäddsrum med frukost.

Pris: 2 280 kr per person.

Läs mer!

Flatön

Ingår: Lunch, hummerfiske med matsäck ombord (överlevnadsdräkt ingår), tre rätters supé med hummer som du själv tillagat tillsammans med proffskockar, övernattning i dubbelrum och frukost.

Pris: 3 500 kr per person.

Läs mer!

Mer info om hummerpremiären!

ARTIKELN HANDLAR OM