Ta en svensk mys-weekend

Fyr på Öland + fem andra udda tips.

RESA

Till södra Öland ska man framförallt åka för den säregna naturen. Alvaret erbjuder en exotisk upplevelse, olik det mesta i vårt land.

Och vill du kan du bo som en fyrvaktare, mitt ute i ingenstans.

I fyrmästarens gamla bostad kan man bo en natt eller två.

Vi ser fyren i Segerstad från långt håll över Alvarsslätten när vi kommer cyklande. En ensam solitär som sticker upp ur träddungen nere vid havet. På ängarna runt omkring står en samling kor och glor nyfiket när vi närmar oss, solen gassar från en klarblå himmel.

Det är framförallt avskildheten som lockar med Segerstads fyr. Det öppna landskapet och närheten till havet. På vintern kan det orsaka problem när den öländska stormen fåken driver upp enorma snödrivor och gör vägarna ofarbara. En bandvagn i trädgården vittnar om att det kan bli kärva perioder här ute.

– Ibland är vi isolerade i veckor och senaste vintern fick vi evakuera under några månader. När vi berättade för kompisar att det låg sex meter snö på vägen trodde de oss inte, berättar Christian Cederroth.

Öland är ett fågeleldorado

Under sommaren är det en ljuvlig och grönskande isolering där vinden och vågornas brus är det enda som bryter tystnaden. Liksom såklart fåglars läten, för södra Öland är ett fågeleldorado.

Christian kom hit första gången redan 1974, då från norra delarna av Stockholm. Sedan första maj 1994 har han bott här permanent och jobbat som fågelskådare, guide på ön och på naturresor runtom i världen. Och så är han så klart logivärd. Tillsammans med sambon Rita som är konstfotograf och guide har de hittat sitt eget lugna paradis.

Vad är det bästa med att bo så här?

– Den obrutna horisonten som ger ett fantastiskt ljus, solen går aldrig ner bakom några träd utan ljuset är ständigt, det är fantastiskt. Jag saknade verkligen det och kände mig instängd när jag var i regnskogen på en guidningstur, säger Christian.

Utforska södra Öland

Segerstads fyr byggdes 1883 och är fortfarande i drift även om tillsynen nu sköts av Sjöfartsverket och fyren är automatiserad. Innan fyren byggdes förliste många skepp utanför kusten. Mellan 1883 och 1967 bodde en lång rad fyrvaktare på Segerstad. Numer är det besökande turister som får möjligheten att uppleva avskildheten.

Christian och Rita bor i fyrvaktardelen och hyr ut fyrmästarens halva.

Från boendet vid fyren har man läge att utforska södra Ölands många ateljéer med konst och hantverk, gårdsbutiker och kaféer. Och viker man av från landsvägen ner mot vattnet hittar man små nästan folktomma sandstränder.

FAKTA

Fler kul övernattningar

Bo under vattnet – Västerås

Från Östra hamnen tar man båten ut till Hotell Utter Inn. Med hotellets gummibåt kan man utforska de obebodda öarna i närheten. Sover gör man i sovrummet med panoramafönster i alla fyra väderstreck, tre meter under (!) vattenytan.

Pris: Från 1 100 kr/person och natt.

Västeråsfjärden/ Amundsgrund.

070-77 55 393 och 0739-64 45 52.

Bokning: Västerås Turistbyrå. & 021-39 01 00 

Hitta hit: Är beläget en kilometer från Västerås hamn.

Sov på tåg – Lund

Sedan snart tjugo år tillbaka står ett gammalt snälltåg från trettiotalet parkerat på ett stickspår i centrala Lund. Numer fungerar tåget som vandrarhem med sovvagnar i originalskick. Tåget består av sex vagnar och en fristående godsfinka. Tågsetet har hygienvagn, duschar och toaletter, bordtennis, hockeyspel och Cafévagnen med frukostservering och självhushåll. I den före detta bagagehyllan finns tidskrifter, böcker, utflyktstips och sällskapsspel.

Pris: Dubbelrum från 160 kr/person. Bädd från 160 kr/vuxen.

Vävaregatan 22, Lund.

046-14 28 20.

Hitta hit: Ligger 200 meter norr om järnvägsstationen i centrala Lund.

Bo i Kolarkoja – Skinnskatteberg

Sveriges mest primitiva vandrarhem hittar man i byn Kolsva. I Kolarbyn finns tolv kolarkojor med två britsar för fårskinnsfällar och sovsäckar. Alla kolarkojor har vedeldad kamin. Färskvatten hämtar man ur källa, veden hugger man själv och i priset ingår också kanot eller träeka.

Pris: 250 kr, barn 125 kr. Medlemmar i Svenska Turistföreningen (STF) får 50 kr rabatt.

Karmansbo 18 B, Kolsva.

070-400 70 53

Hitta hit: Kolarbyn ligger tre kilometer sydost om Skinnskatteberg, längs med riksväg 233.

... och mer för naturälskaren

Bo på Segerstads fyr

Segerstads fyr i Degerhamn

Tel: 0485-66 40 62.

Pris: Från 260 kr/natt för en bädd.

Jonas Henningsson

ARTIKELN HANDLAR OM