Heja Sverige!

Heja Sverige! - 10 heta tips på blågula upplevelser

RESA

Lågkonjunkturen kan bli högkonjunktur för Sveriges turism.

Intresset för att semestra här hemma är rekordstort.

Här är 10 tips på blågula upplevelser – vad väljer du?

FAKTA

Se sju landskap längs Inlandsban

Tågresan börjar i Mora och slutar i Gällivare och går genom sju landskap. Färden tar sin tid och ger en annorlunda upplevelse av Norrlands inre delar.

Den korta varianten är att hoppa på i Östersund och avsluta i Gällivare. Vid varje stopp finns vandrarhem och hotell, eller chans att bo mer äventyrligt och campa.

Storsäljaren är en rundresa som startar och slutar i Östersund där Inlandsbanan kombineras med Malmbanan till Narvik i Norge. Därifrån färden fortsätter söderut, i båt med Hurtigruten till Trondheim.

Pris: En veckas paket med Inlandsbanan och Hurtigruten, hotell och hytt på Hurtigruten, 9 950 kr för del i dubbelrum.

www.inlandsbanan.se

Läs artikel om Inlandsbanan

Bo i glashus

Mitt i Glasriket Småland ligger det nya lyxiga hotellet Kosta Boda Art Hotel.

Målet har varit att skapa ett hotell som är något alldeles extra och därför har glasbrukets egna konstnärer svarat för design och inredning. Baren är helt gjord av glas.

Hotellet öppnar den 27 juni.

Pris: Enkelrum från cirka 1 095 kr, dubbelrum från cirka 1 990 kr (helgpaket finns).

www.kostabodaarthotel.se

Vandra utan packning

Vandra är skönt, men packningen är inte alltid lika trevlig. Så varför inte ”vandra utan packning” genom Bohusläns vackra natur vid Kynnefjäll, ett orört naturområde bara 15 mil norr om Göteborg. Det enda man bär med sig är ett lunchpaket och dryck.

Pris: 1–3 dagars vandring med fika och karta, lunchpaket, middag, övernattning i dubbelrum,frukost och transporter av packning kostar 1 200 kr per person/dygn.

www.walkandwellness.com

Rymdturista i Kiruna

I Kiruna är det närmast till drömmen om det viktlösa tillståndet. Från Esrange Space Center sänds raketer ut i rymden och här finns också den stora testanläggningen Arena Arctica. När rymdbolaget Virgin Galactic inleder sina rymdresor kommer flera av rymdfarkosterna att starta härifrån.

Pris: En rymdresa kostar 1,7 miljoner kronor. Att titta på när raketerna skjuts i väg är gratis.

www.spaceportsweden.com

Läs artikel om rymdfärderna från Kiruna

”Millennium”-turista i Stockholm

Stieg Larssons succétrilogi har skapat en ny våg av besökare till Stockholm – inte minst från Frankrike. Nu kan du vandra på guidade turer i Louise Salanders fotspår och se verkligheten bakom scener ur böckerna och filmerna.

Läs reportage om "Millennium”-vandringen

Skräcködlor i Uppsala

En 20 meter lång dinosaurie och jätteblommor - mitt i stan?! Ja, det kan du stöta på om du går Dinosauriepromenaden i Uppsala, mellan Linnéträdgården och Botaniska trädgården. Den spännande vandringen avslutas med en temalekplats för barn.

www.linneuppsala.se

Guide 10 vackra trädgårdar i Sverige

Besök friluftspensionatet på Öland

Det finns gott om charmiga och personliga pensionat i Sverige. Men bara ett friluftspensionat – Rosenborg på Öland. Här råder lugnet och strax utanför gården passerar såväl cyklarnas allfartsväg Ölandsleden som vandringsleden ”Borg till borg”. På nära avstånd ligger Ölands största fornborg och Jordtorpsåsen, öns största naturreservat.

Pris: Dubbelrum 720 kr/natt (finns även fyr- sex- och åttabäddsrum).

www.rosenborgs.se

Läs reportage om Rosenborg

Åk på whiskyresa – till Gävle

Nu behöver du inte lägga iväg till Skottland för att smutta på whisky eller till Frankrike för att besöka vingårdar. På allt fler ställen i Sverige kan du prova allehanda lokalproducerade mer eller mindre starka drycker och se hur de tillverkas. Mackmyra utanför Gävle är ett av dem, här ligger Sveriges första whiskydestilleri.

www.mackmyra.se

Läs reportage från Mackmyra

Guide till svenska vingårdar och brännerier

Tillbaka till 50-talet – på Fårö

En semester på Gotland är inte komplett utan ett besök på Fårö – ön med de vackra stränderna, Bergmans smultronställen – och Kutens bensin. Här kan du titta på rostiga amerikanare, äta en nygräddad ”Jerry Lee” och dansa till rockabilly. Har också bed & breakfast, så att du kan stanna över natten i den sköna miljön.

www.kuten.se

pi Läs reportage om Kutens besin

Potatisfrossa i Alingsås

Sveriges populäraste knölar avnjuts 11-14 juni i Alingsås på den stora Potatisfestivalen. Alla besökare är välkomna att frossa i potatis och sill (alternativt köttbullar). Under fredagen koras årets Hedersknöl - en person som av någon anledning gjort sig förtjänt av titeln. I övrigt är det fest och musik hela helgen.

Det var i Alingsås potatisivraren Jonas Alströmer redan på 1700-talet anlade sin första matpotatisodling på sin gård Nolhaga.

http://potatisfestivalen.com

Sammanställning:
Thomas Gustafsson, Anders Hedberg
Johan Söderlund, Helene Arkhem

ARTIKELN HANDLAR OM