Hösten är här – nu lyfter Gotland!

1 av 4 | Foto: JOHAN ÖBERG
ÖDE STRAND Äntligen ensamma promenader vid de gotländska stränderna. Adam Öberg hoppar vid sensommardagens lite busigare hav.:
RESA

Slutet av sommaren innebär början på det roliga.

I alla fall för den som reser till Gotland.

Solen värmer lite ännu, havet är badbart och rosorna prunkar som mest.

Gotland är på väg mot sin allra bästa tid – och det gäller inte minst Visby.

I Visby kan man ostört se hur charmiga alla minihusen är i de slingrande kullerstensgränderna och muren är lika vacker i höstsol.

På de för några veckor sedan så knökfulla stränderna kan man nu strosa fram i närapå ensamt majestät.

På krogar och fik finns tid för personlig service i avspänd miljö. Priserna har rasat på både mat och boende, och i sommarbutikerna reas allt bort inför säsongsslutet.

Turistgyttret har försvunnit och en lugnare fas tar vid. Samtidigt ligger skojiga evenemang tätt, de genuint gotländska marknader!

Slite marknad är alltid sista helgen i augusti och då blommar hela cementfabriksorten upp. Man går man ur huse, det här är årets viktigaste helg. Nöjeslystna släktingar och köpsugna vänner från hela ön kommer åkandes, gräsplättar får bli tillfälliga parkeringsplatser.

Framförallt en folkfest

Marknadsstånden monteras upp redan på fredagskvällen och tidigt på lördagsmorgonen är det smockfullt. Knallarna gör sitt för att kränga allt från godisremmar till brokiga klädesplagg och allt du inte visste att du behövde. Lokala handlare presenterar sitt utbud av växter, hantverk och allehanda loppisprylar. Men framför allt är det folkfest!

Slitetjejen Josefin Eriksson (t.h) har inte missat en enda marknad. Här med kompisen Mira Öberg från Stockholm.

– Marknaden är jätterolig, säger Mira Öberg. Hon är på marknaden hela dagen, mestadels med sin kompis, slitetjejen Josefin Eriksson. Mira är beredd att resa från Stockholm varje gång det är marknad och tivoli.

Musik spelas på flera platser och alla vanliga verksamheter har öppet hus. Stämningen är livad och igenkänningsfaktorn hög, glada hälsningsrop tjoas.

Utöver shopping är nöjet att tränga sig runt ett par varv och titta på folk. Matos av skilda slag får aptiten på topp, thai, korv eller bara brända mandlar? Många föredrar nygrillat kött, men längsta kön brukar vara till de traditionsbundna kroppkakorna.

Kvällen bjuder på dans

Vid hamnen rasslar ett kringresande tivoli igång sina attraktioner, till diskodunk kan man åka klassiker som virvelvind eller karusell och naturligtvis spela på lyckohjul. När mörkret faller är det dags för dans. På scenen brukar ett gotländskt band spela covers och hela parken förvandlas till familjevänlig nattklubb.

Slite flammar upp som ett årligt bloss och invånarna låter sig bländas av glädjen hela helgen.

Men de som missar Slites marknad har flera chanser. Så länge någon kan minnas har sockenmarknaderna varit viktiga träffpunkter för handel, kontakter och rent nöje på ön.

Gotlänningarna älskar kalas och träffar, och det är bara att hänga på. Det är sällan mer än ett par höstveckor innan nästa årliga evenemang drar i gång.

FAKTA

6 gotländska höstfester

Kräklingbo

(12 september)

Förr var det boskapsmarknad här på det vackra Östergarnslandet, numera finns bara höns, kaniner och ponnyridning i djurväg. Trots traditionell marknad med tivoli och knallestånd är stämningen mer lantlig, och när mörkret sänker sig upphör allt.

Fårönatta

(19 september)

Det här är magi på hög nivå! Börjar klockan tolv och avslutas klockan 24 med midnattsmässai Fårö kyrka, där Bergman ligger begravd. Spökhistorier berättas, flera loppisar, musik och strandaktiviteter. Festmenyer på flera platser. Gratisbussar från Fårös färjeläge och runt mellan aktiviteterna.

Klinte marknad

(26 september)

Marknaden har anor från 1800-talet och hålls alltid sista lördagen i september. Ta bussen från Visby tre och en halv mil söderut så kommer du till Klintehamn. Om vädret är fint, missa inte att gå upp på Klinteberget, varifrån du har en finfin utstikt över havet och Karlsöarna.

Visbydagen

(3 oktober)

Den vackra medeltidsstaden Visby, som finns med på Unescos världsarvslista, har sin egen festdag. Flera dans- och musikuppvisningar och i en del av stadens magiska ruiner visas film. Torghandel med mat och allehanda ting. Allmänt kalas!

Hemse torgdag

(7 oktober)

Största marknaden på södra öns största ort. Enda marknaden som är mitt i veckan, och Hemses skolbarn får ledigt. Förr, när de fem milen till Visby var en lång sträcka, var den här dagen av stort värde för all typ av handelsutbyte. Numera är shopping och nöje drivkraften. Många lokala handlare och lokalproducerad mat.

Gotland Grand National i Tofta

(31 oktober)

Världens största endurotävling (motorcykel i lervälling). Tofta, strax söder om Visby, är mest känd för sin härliga sandstrand, men en dag om året är det lera och högt motorbuller som gäller. Enduro är en seriös sport, men många åker också för nöjes skull. Drar många åskådare som kalasar och umgås.

Åka hit

Flyg: Skyways flyger till Visby från Stockholm Arlanda, Gotlandsflyg från Stockholm Bromma och Skavsta, Direktflyg från Norrköping.

Prisexempel: 1398 kr t/r med Gotlandsflyg 25-27 september.

Sök flyg i Destinations bokningstjänst

Färja: Sträckan Nynäshamn–Visby med 2-3 avångar per dag under hösten. Prisexempel: 658 kr t/r 25–27 september.

www.destinationgotland.se

3 tips på boende:

Hamnhotellet i Visby är stort och har olika prisklasser. Hotellet ligger centralt vid färjan.

Rosas pensionat är ett pluttigt medeltidsboende i Visbys gränder.

Slite stugby och camping, är ett lågbudgetalternativ med enkelt boende vid havet.

Ladda ner resguide till Gotland

Charlotta von Zweigbergh