GOTTland!

Smaka på Sveriges bästa ö – utan att det kostar skjortan

Foto: MARTIN ERIKSSON
Personalen på Kupan, Röda Korsets kafé i Slite, kan stolt skryta med det bästa budgettipset på hela ön – kaffe för fem kronor!
RESA

Gotland hyllas ständigt och jämt.

För vädret, för naturen, för människorna, för fantastiska Visby, maten – och den kontinentala känslan på ön.

Bah, där är ju så dyrt, säger du.

Det behöver det inte alls vara, säger vi.

Vi beslutade oss för att ta död på den myten och har därför letat fram öns bästa budgetplatser.

Billigast – och bäst – är Kupan, Röda Korsets mötesplats. Deras kaffe med påtår för fem kronor är svårslaget.

Hit går man för att fynda på loppisen eller för att sitta i fiket med dagens lokaltidningar. Stämningen är familjär, här småpratas det över borden medan man mumsar på hembakat bröd.

Räkmacka: 30 kr

Kupan har två anställda, resten är godhjärtade kvinnor från bygden som arbetar efter ett rullande schema. De sköter loppisen och kafeet, och de bakar det mesta av brödet själva. Mackorna är smaskigt hemgjorda, storsäljaren är räkmackor för trettio kronor. Förut såldes de bara på torsdagar men nu har Kupan utökat med onsdagar, trycket blev för stort.

– Alla ska ha möjlighet att komma hit, säger Rolle Jacobsson som är föreståndare på Kupan. Vi har ett centralt bestämt pris på fem kronor för kaffet. Det här ska vara ett ställe dit ensamma kan komma och bara prata lite över en kopp.

Inför fotograferingen blir Röda Kors-kvinnorna lätt stressade. Hur ska det gå för kunderna om alla är upptagna? De flesta har aldrig varit i tidningen och blir lite generade.

– Naj, inte ska ni fotografere mi, säger de blygt och gotländskt.

Finns på fyra platser

Men det blir foto på alla samlade. En blomsterkrans hittas på loppisen, plastblommor tas från kafébordens vaser. Saffranspannkakan är gjord för att fira dagens utnämning, annars finns den inte i sortimentet. Några av de härligt hemgjorda smörgåsarna ställs i förgrunden. En otålig kund får vänta på sin räkmacka, den sista som är kvar, tills fotot är färdigt.

Slites Kupan-kafé ligger inklämt mellan cementfabriken och ryssarnas gasledningskaj, men Kupan finns på flera orter på ön. De andra platserna är Hemse, Visby och Fårösund. Priserna kan variera något, men fem kronor för kaffet ruckar ingen på. Det är tveksamt om de andra har lika matigt smaskiga köttbullsmackor som för tjugo spänn, men det finns hopp.

FAKTA

Så får du råd med Gotlands-semestern

Åka hit

Båt: Destination Gotland har en prissättning som premierar tidig bokning till färjorna – billigast är att resa mitt i natten. Prisexempel: 142 kr/per person och bil 204 kr, enkel resa. Absolut billigast är att utnyttja paketpris, fem personer + bil vissa nattavgångar för 820 kronor enkel resa.

www.destinationgotland.se

Flyg: Gotlandsflyg har låga priser för den som är ute i tid. Prisexempel Bromma–Visby, från 308 kr/enkel resa. Det finns även sommaravgångar från Ronneby, Skavsta, Göteborg, Sundsvall och Ängelholm.

www.gotlandsflyg.se

Andra bolag som flyger på Visby i sommar är Skyways och SAS från Stockholm samt City Airline från Göteborg.

Hitta billigaste flyget på Destination.se

Bo

Vandrarhem:

STF Strandridaregården i Ljugarn – museigård precis vid Ljugarns sandstrand. Från 260 kr/per person och natt i dubbelrum. 50 kr extra om man inte är med i STF.

Tel: 0498-493 184

STF Hablingbo vingård – lantligt läge och egen vintillverkning med provsmakning. Från 150 kr per person och natt i dubbelrum. 50 kr extra om man inte är med i STF.

Tel: 0498-487 161

Visby fängelse – det gamla statsfängelset ligger centralt i Visby hamn. Från 360 kr per person och natt i dubbelrum.

Tel: 0498-206 050

Vandrarhemmet Stenkyrka – trivsamt i ett gammalt missionshus. Ligger nära aktivitetsgården Mix Ranch. Från 200 kr per person och natt i dubbelrum.

Tel: 0706-586 852

Boda Borg – vid äventyrsparken. Skojig lekpark för små barn på gården. 7 kilometer från Visby. Från 150 kr per person och natt i 4-bäddsrum.

Tel: 0498-261 190

Katolska kyrkan – hyr ut boende i vandrarhemstandard. Mysigt, mitt i Visby innerstad. Från 400 kr/person och natt.

Tel: 0707-495 849

Bygdegårdar:

Eskelhems bygdegård – stort hus på landet tre km från Toftas långa sandstrand. 4000 kr/vecka.

Endre bygdegård – lantligt läge, perfekt för storfamilj. 800 kr/natt för tio personer.

Stenkumla bygdegård, modernt boende precis vid kyrkan. 100 kr per person och natt.

Hotell:

Frejs magasin – hotell i gammal fin gård vid badorten Ljugarns fina strand. Grillplats, barnvänlig gård. 950 kr/dubbelrum inklusive frukostbuffé.

Tel: 0498-493 011

www.ljugarn.com

Visby logi – perfekt läge i innerstan, precis vid shoppingstråket. Från 850 kr/natt i dubbelrum. Extra för städning + lakanshyra.

Adress: Hästgatan 14.

Tel: 0707-522 055

Kustparkens hotell Fårösund – nybyggt på gamla militärområdet. Nära Fåröfärjan. Inomhuspool och affärer i närheten. 790 kr/dubbelrum inklusive frukost.

Tel: 0498-221 449

Hamnhotellet – nybyggt precis utanför murarna. Vissa rum utan fönster. Från 890 kr/natt i dubbelrum.

Adress: Färjeleden 3.

Tel: 0498-201 250

Camping:

Norderstrand – en kilometer norr om Visby, strandpromenad till ringmuren. Liten sandstrand, vissa tältplatser har havsutsikt. Äldre standard, pollettduschar. Tältplats från 220 kr för två personer.

Tel: 0498-212 157

Åminne camping – lugnt läge vid skog och strandängar. Härlig sandstrand. Välskött semesterby. Pool, affär och restaurang inom området. Tältplats inklusive el och kabel-tv från 245 kr för två personer.

Tel: 0498-340 11

Sudersand camping på Fårö. Endast 100 meter från underbara långgrunda Sudersand. Barnvänligt, naturnära. Fotbollsplan, lekplats, minilivs och restaurang inom området. Tältplats utan el från 140 kr för två personer.

Tel: 0498-223 536

Tips: Camping går också att boka genom Gotlands turistservice:

Tel: 0498-203300

Äta & dricka

Utflykt: Gotland är matsäcksplatsen nummer ett! I Visby finns färdig sallad eller smörgås till exempel i affären Torgkassen, Stora torget. Mysig sittplats är på bänkarna öster om Domkyrkan.

Restauranger:

Toftagården – nära den härliga sandstranden Tofta hittar du denna stora restaurang med kraftfullt lunchalternativ. Dagens inklusive soppa, varmrätt, sallad, bröd, dryck och kaffe från 85 kr.

Tel: 0498-297 000

Brinken – bevarad 60-talsretaurang, ett måste för nostalgiker. Uteservering med robust husmanskost, typ kalops eller rotmos.

Adress: Södertorg 19.

Tel: 0498-214 413

Sunes elefant – stort utbud av pizza, men även andra varmrätter. Ute- och inneservering. Mer charm än estetik. Prisexempel: lasagne för 70 kr.

Adress: Stenkumlaväg 8.

Tel: 0498-212 114

Kafé:

S:t Hans – klassiskt kafé mitt i Visby, går att sitta inne eller ute. Klassisk mötesplats. Kaffe 12 kr.

Adress: S:t Hansplan 2.

Tel: 0498-210 772

Cafe Bullboden – Klintehamn. Drivs av Hasselakollektivet, tidigare missbrukande ungdomar arbetar med bageri och servering. Hembakt, låga priser. Kaffe 13 kr.

Adress: Donnersgatan 3.

Tel: 0498- 656 625

Gratis upplevelser!

Gotland har något så unikt som vilda russ, en speciell sorts små hästar. Fortfarande strövar de fritt på Lojsta hed mitt på ön. Packa matsäcken och spana!

Gå på konserter i Visby domkyrka. Flera gånger i veckan har Visbys vackra domkyrka gratiskonserter med olika sorters musik. Ibland finns även gratiskör, bara att sjunga ut, alltså!

Gotland har åtta mils kuststräcka. Förutom att bada kan man leta spännande koraller och fossiler. För att göra vandringen spännande kan man låna böcker om fossiler och ge sig ut på samlarfärd.

Gå på guidad tur på Slite cementfabrik (att åka upp i Gotlands högsta byggnad ingår). Intressant genomgång av stor industri. Precis utanför kan man spana på hur de enorma rören till ryska gasledningen hanteras. Allt gratis!

Almedalsveckan. Vecka 27 kommer politiker från alla partier och pratar i Almedalen i Visby. Alltid mycket folk och kalasstämning. Gratis.

Medeltidsveckan – vecka 32. Hela Gotland förflyttas till medeltiden, många går runt i kåpor och massor av evenemang pågår. Många aktiviteter är gratis.

Ulla Hau – Flygsandsskog på Fårö. Vandra runt bland kullarna av i mjöllik sand bland vindpinade tallar. Passa på att trängas vid Ingmar Bergmans grav vid vackra Fårö kyrka. Gratis.

Naturum Gotland i Vamlingbo. Informativ utställning på vacker gammal prästgård om den gotländska naturen. Allt från stenarter till flora och fauna. Gratis.

Tel: 0498-202699

Dagsaktuella tips: Gotlands turistbyrå.

Tel: 0498-201 700

Nästan gratis

Stadsvandring i Visby – genom en riktig guidetur kan du utnyttja staden mycket bättre, och få massor av spännande historia på köpet. 95 kr/person.

Lummelundagrottan – för 100 kr kan man med guide vandra i grottorna och se fossiler som är 400 miljoner år gamla. Naturstigar, knatteäventyr och äventyr utlovas också.

Tel: 0498-273 050

Slite – perfekt för budgetresenären

Jovisst finns här en cementfabrik, men glöm gamla tiders dammsprutande anläggning, numera för den ett diskret liv. För budgetresenären är det perfekt, eftersom fabriken sänker alla priser på orten.

Med tanke på att här finns en av de mysigaste badstränderna, pizzerior, badkafé, tennisbanor, golfbana, systembolag (bristvara på sommarön) och allt som hör ett fungerande samhälle till är det ett gott val. Genom stugbyråer kan man hyra havsnära hus här för ungefär halva priset mot övriga ön.

Guide till Gotland!

Charlotta von Zweigbergk/text

ARTIKELN HANDLAR OM