”Dalarna är ett Sverige i miniatyr”

Rebecca Ahlstedt har hittat sitt paradis på jorden

1 av 3
För Rebecca Ahlstedt går ingenting upp mot trakterna kring Siljan.
RESA

För Rebecca Ahlstedt ligger paradiset i Dalarna.

Här hittar du allt som vi förknippar med sommaren i Sverige – böljande berg, vackra sjöar och röda stugor på rad.

– I Dalarna finns en stolthet, säger Rebecca.

Hon har Dalarna i blodet.

Lillflickan Rebecca tillbringade sin barndom vid Siljan med en engelsk mamma och svensk pappa. Numera har föräldrar och syskon ett hus i byn Sjurberg utanför Rättvik.

Här sommar­njuter de av Bingsjöstämman i juli, Fryksås pensionat, klippbad i Sjurberg, större attraktioner som Dalhalla, rovdjursparken i Grönklitt, spa i Tällberg – eller med stövelklädda fötter i lingonskogen bort mot Mora.

Paddlar på Siljan

– Kulturarvet är intressant, en tillgång och bromskloss i fin kombination, spännande inspiration till mitt jobb som designer, säger Rebecca Ahlstedt, 36.

Familjens sommarmorgnar börjar med yoghurt och jordgubbar på trappen, kanske en joggingtur i skogen på medeltidsvägen ovanför byn och avslutas gärna med en kanotfärd på Siljan när solen står lågt. Eller en tur till någon fäbod för kokkaffe och mackor med tuttull (tunnbröd) och messmör.

– Mina bästa tips är att hyra en vintagebil och kuska runt i småbyarna kring Rättvik och Leksand, till exempel Gärdsjö, Östbjörka, Ingels, Västanvik och Siljansnäs. Stanna på loppisar och små fik, prata med människor du möter så får du fina tips.

Fynda på loppis

– Eller ta cykeln och cykla iväg till Nittsjö keramikfabrik, den enda kvarvarande lergodstillverkningen i Sverige. Fika på café Gökungen som drivs av två fina herrar och fynda i deras loppis. Blanda planerat med oplanerat. I grannbyn Backa finns konstnärskollektivet Bleckogården, här kan du både se konsthantverk och prova lyckan på golfbanan, säger Rebecca.

Eller varför inte åka till Boda för klassisk majstångsresning? Besöka Sågmyra för outletshopping? Ro kyrkbåtsrodd på Siljan? Gå på konsert i Dalhalla? Barn älskar Äventyret sommarland utanför Leksand.

Lokala delikatesser

Det finns också massor av små matproducenter och många har produktion och gårdar som du kan besöka – Rättviks mjölkfår, Rättviks tunnbröd, Hansjö ost, Oppigårds öl och Pyramidbröd.

– Prova de små aktörernas utbud. Det blir personligare, mer oväntade möten och inte alltid vad du förväntat dig.

– Och glöm inte att Dalarna har något att erbjuda året runt, att spänna på sig skidorna en fin vinterdag och åka ut på Siljan med choklad­termos är fantastiskt, tipsar Rebecca.

FAKTA

Rebeccas topp 5 kring Siljan

Favoritrestaurang

Jöns Anders-gården i Lerdahl, Rättvik, en solig kväll. Bra kök och genuin miljö. Nya ägare i år men jag skulle välja getostterrin med ruccola och tomat följt av röding och sedan basilikaglass med jordgubbar.

Favoritbar

Hotell Lerdahlshöjdens sommarterrass ovanför Rättvik.

Favoritsevärdhet

Carl Larsson-gården i grannkommunen Falun. Som barn fascinerades jag av en lucka i väggen från sängkammaren till ateljén. Och så Styggforsen utanför Boda. Vattenfall, höga furor och klippskrevor där trollen bor.

Favoritstrand

Bryggan och sandstranden vid Stiftgården. Nere i Rättvik finns dessutom en lång sandstrand med fin långbrygga i trä att spatsera ut på.

Favoritshoppingställe

Loppisen Erikshjälpen i Rättvik eller outleten i gamla filtfabriken i Sågmyra.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-07-11.

Text: Caroline Engvall
Foto: Rebecca Ahlstedt med familj