Ta en lur – i en fur

Sveriges nya trädhotell ger eko i designvärlden

Foto: TREEHOTEL
Till en början öppnar hotellet fyra kojor – totalt byggs 24 stycken som ska vara klara inom fem år.
RESA

Ett enormt skatbo, en kub med spegelglas och ett ufo som kraschat i trädkronorna.

Det är synen som möter besökare i tallskogen i Harads, nordväst om Luleå.

Här har koncepthotellet Treehotel slagit upp portarna till sina designade trädkojor.

Med inspiration från Jonas Selberg Augustséns film ”Trädälskaren” har fem svenska arkitektbyråer valts ut att rita sex lekfulla trädrum. Nu står bara fyra av dem färdiga, de resterande två byggs i oktober.

– Vi försöker att vara riktiga trädkramare. Alla material är ekologiska, så långt det varit möjligt, säger Bertil Harström, projektledare och arkitekt som ritat två av husen.

”Speciell upplevelse”

Ett annat koncepthotell – Ishotellet i Jukkasjärvi – ligger knappt 30 mil från Harads. De kommer att sälja gemensamma paketresor, med en natt på vardera hotell.

– Vi tror att det blir en speciell upplevelse att bo uppe i trädkronorna på vintern i 30 gradig kyla och norrsken, säger Bertil Harström.

Stort medialt intresse

Inom fem år ska 24 separata trädrum stå klara. Men redan är det mediala intresseat stort och den amerikanske rapartisten Kanye West, som inte varit på besök än, har nämnt Treehotel i sin blogg.

Treehotel har redan bjudits in av prestigefyllda Design Hotels, som väljer ut och marknadsför drygt 200 exceptionella och individuella hotell runt om i världen.

– Målet är att knyta många internationella designers och arkitekter till oss. Hittills har intresset varit överväldigande, säger Bertil Harström.

FAKTA

/Treehotel

Sex rum som är 15–30 kvadratmeter stora, har två-fyra bäddar och sitter fastklämda runt en eller flera tallar. Kojorna nås via en ramp eller en elektrisk trappa som fälls ut och styrs med en fjärrkontroll.

Pris: 3500–4200 kr/natt per trädrum. 2900 kr för singelview. Pris inklusive frukost.

Hotellet har även ett konferensrum för tolv personer och är världens enda trädhotell med bastu. Rummen är skonsamma för miljön, med ekologiska toaletter.

Arkitekter: Tham & Videgård Arkitekter, Marge Arkitekter, Sandell Sandberg, Inredningsgruppen samt Cyrén.

Hotellet öppnar den 17 juli.

Läs mer: www.treehotel.se