Här är hetaste spatrenderna

Ritualbad i Göteborg är trendigast just nu.

1 av 32
Sankt Jörgen Park Resort, Göteborg
RESA

Lyxa till det med en härlig spahelg i höst.

Ett av landets mer omtalade spahotell just nu är Sankt Jörgen Park Resort på Hisingen utanför Göteborg.

Här kan du vara med om en riktig sparitual, det trendigaste man kan göra i ett badhus just nu.

Numera räcker det inte längre att bara skrota runt i en fluffig morgonrock, bada lite och kanske få en skön behandling. Nej, trenden går mot alltmer nichade spahotell som erbjuder alltmer avancerade och unika upplevelser.

Bland höstens spatrender märks ekologiska produkter, närhet till naturen både i inredningsmaterial och naturliga ingredienser i de produkter som används, och framförallt, badritualen.

Ritualbad – senaste trenden

Sankt Jörgen Park Resort var med sitt spa Himmelriket bland de första i Sverige att föra in ritualen i badupplevelsen. Det går till så att man genomför sitt spabesök som en slags ceremoni, där olika moment utförs i en förutbestämd ordning bland badhusets olika bassänger, bastur, vilrum och varma och kalla källor.

När du checkar in får du en låda med miniförpackningar av olika produkter samt en guide till hur ritualen ska utföras. Tanken är att processen ska utföras i ett lugnt tempo, allt för att du ska varva ner och få ut så mycket av upplevelsen som möjligt. På köpet får du kanske en lerinpackning och en helkroppsscrub – med skillnaden att du utfört behandlingen helt själv.

– Olika ritualer är en väldigt tydlig trend just nu. Men historiskt sätt är det inget nytt, redan romarna badade enligt en viss ordning i olika bassänger i sina badhus, säger Lars Sandberg, ordförande i föreningen Svenska Spahotell.

Nära till naturen

I och med att ritualen utförs av dig själv, utan hjälp av en terapeut, får upplevelsen en närmast andlig aspekt.

– Vi mår bra av ritualer och ceremonier, det blir ett sätt att öka välbefinnandet och effekten av spabesöket, säger Lars Sandberg.

Himmelriket erbjuder flera ritualer med lite olika inriktning, men gemensamt för dem alla är att produkterna som används är baserade på naturliga råvaror som blåbär, havtorn, enbär och björk, kostnad från 495 kr/pers.

FAKTA

Sankt Jörgen Park Resort, Göteborg

Exempel på behandlingar: Skogsregn – en bodyscrub och massage samtidigt som ett fint regn faller över din kropp, Softpack– du flyter i vatten inpackad i ett täcke utan att bli blöt, Anti-Cellulitkur med grönt kaffe.

Weekendpaket på Sankt Jörgen: En övernattning (del i dubbelrum) inkl trerättersmiddag och frukost samt tillgång till Himmelriket spa och en valfri sparitual, från 1 590 kr/pers.

www.sanktjorgenpark.se

12 andra spahotell från norr till söder

Se bilderna från Sveriges läckraste spahotell i bildspelet ovan!

Level Spa & Healthclub, Åre

Designhotellet Copperhill Mountain Lodge ligger bokstavligen uppe på ett fjäll i Åre Björnen. Spaanläggningen genomsyras följdaktligen av den samiska traditionen, och här finns behandlingsrum byggda som kåtor, där det doftar av fjällbjörk och samisk jojk tonsätter din massage. När du är färdigbadad är det bara att knäppa på sig pjäxorna och ge sig ut i den stora skidanläggningen.

Exempel på behandlingar: Infraröd sauna, ansiktsbehandling med caviar, kroppsinpackning med varm lera.

Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl frukost samt tillgång till spa, från 1 035 kr/pers.

www.copperhill.se

Mii Gullo

Det här kan vara det närmaste Islands heta källor man kan komma i vårt land. På Mii Gullo, som betyder ”hur mår du” på samiska, kan du sjunka ner i en ångande varm pool med fjället och snön precis bredvid. Mii Gullo Spa ligger i Fjällnäs, Sveriges äldsta fjällhotell, i Tänndalen. Spaupplevelsen genomsyras av vildmarken runt knuten, och badhuset är varsamt inrett i naturmaterial så att det ska kännas som att man befinner sig mitt i naturen.

Exempel på behandlingar: Klassisk massage, tångbad och massage med varma stenar.

Weekendpaket: En övernattning med del i dubbelrum inkl frukost och lunchpaket samt tillgång till spa, från 825 kr/pers.

www.fjallnasreserve.se

Storhogna Högfjällshotell & Spa

Fjällvärldens första spa ligger i skidparadiset Vemdalen i Jämtland och vann nyligen utmärkelsen Sveriges ledande spahotell. Här har man satsat mycket på olika wellnessaktiviteter som yoga, pilates och vattengymnastik, men den som hellre vill ta det lugnt kan boka in en eftermiddag i fjällbastun tillsammans med en hudvårdsterapeut.

Exempel på behandlingar: Fjällpeeling med massage, Siluetten – anticellulitbehandling med algmask, stenmassage med varma och kalla stenar.

Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl trerättersmiddag och frukost, tillgång till spaanläggningen och alla wellnessaktiviteter, från 995 kr/person.

www.storhogna.com

Selma Spa, Sunne

Ett av landets mest populära och största spahotell, mitt i de värmländska skogarna. Fokus ligger här på ett brett utbud av behandlingar och fitnessaktiviteter som passar de flesta. En nyhet på Selma är en så kallad Relaxing Pod, en liten kapsel du kryper in i och kopplar av med hjälp av ljud, ljus och renad luft.

Exempel på behandlingar: Anti-stressbehandling, Ice-cold – en figurformande kylbehandling, Red Island – kroppsbehandling inspirerad av Madagaskar.

Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl helpension, tillgång till spaanläggningen och alla fitnesssaktiviteter, från 1 485 kr/person.

www.selma.se

Blue Hamam Spa

På Blue Hotel, Elfviks Udde, på Lidingö utanför Stockholm finns Sveriges första turkiska spa. Här upplever du den genuina turkiska badkulturen mitt i Stockholms vackra skärgård. Typiskt för turkiska badhus, som kallas hamam, är den varma ångbastun med en het marmorhäll i mitten där man ligger under själva behandlingen, en slags helkroppsscrub och massage. Efter badet laddar man sedan ny energi med turkiskt thé och olika mezerätter i en sval och skön lounge.

Exempel på behandlingar: Chakraflödesmassage, Ayurvedisk yogamassage.

Weekendpaket: En övernattning (enkelrum) inkl måltider med tillgång till hamam, en massagebehandling, yogapass med mera, 2 950 kr/pers.

www.bluehotel.se

Raison d'Etre

Skäm bort dig själv på det nya femstjärniga spat på anrika lyxhotellet Grand Hôtel i Stockholm där designen har hämtat inspiration från självaste Yggdrasil, livsträdet i gammal nordisk mytologi. Här är det naturliga ingredienser som björk, rosor och rölleka som gäller, och i möjligaste mån används ekologiskt framtagna produkter. En hel rad behandlingar inspirerade av såväl nordisk mytologi som österländsk filosofi erbjuds. Hotellet har även speciella spa-sviter som kan bokas för till exempel en eftermiddag med ansiktsbehandling och Afternoon Tea.

Exempel på behandlingar: Healing, Tui–Na (kinesisk massage), speciell ansiktsbehandling för män.

Weekendpaket: Två övernattningar (del i dubbelrum) med tillgång till spa och ett antal olika behandlingar samt vissa måltider, 18 000 kr/pers.

www.raisondetrespa.se

Yasuragi, Hasseludden

Japanskt spa i skärgården utanför Stockholm som har lärt oss svenskar lyxen av att tvaga sig endast med hjälp av en liten pall och en trähink. Yasuragi är vackert beläget vid inloppet till huvudstaden och här kan man bada både inomhus och utomhus, eller bara skrota runt i en lång, skön yukatan, en japansk badrock. Efter en skön behandling eller ett qui gong-pass kan du njuta av högklassig sushi och annan japansk mat.

Exempel på behandlingar: Ljusterapi – koppla av med hjälp av starka färger och klassisk musik, klangmassage med tibetanska klangskålar, bambumassage med uppvärmda bambupinnar.

Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl japansk fyrarättersmiddag och frukost, tillgång till japanska badet och aktiviteter, från 1 990 kr/pers.

www.yasuragi.se

Vann

Hyfsat nyöppnat spa vid vackra Gullmarsfjorden norr om Lysekil, ritat av den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh. Här handlar spaupplevelsen om att du ska känna dig nära naturen, bada i saltvattenspooler med olika vattentemperatur bland noga utvalda naturmaterial och mjuka färger. Du kan också utföra en individuellt utformad ceremoni där du badar i olika temperaturer och använder speciellt utvalda produkter i en högtidlig inramning.

Exempel på behandlingar: Mamma – speciellt utformad för gravida kvinnor, floating, kaffe & chokladinpackning för par.

Weekendpaket: Övernattning (del i dubbelrum) inkl middag och frukost, tillgång till spa samt en behandling (floating eller bad med alger/aroma/mineral), 1 475 kr/pers.

www.vann.se

African Spa & Relax, Kolmården

Som antyds av namnet är det afrikanskt tema på spaanläggningen i Vildmarkshotellet vid Kolmårdens Djurpark. Med utsikt över vackra Bråviken badar du i såväl inomhus- som utomhuspooler, bastar eller får behandlingar i ett badhus i egyptisk stil. Alla behandlingar har namn som Tiba of Africa, Matope och Mikono.

Exempel på behandlingar: Relativt klassiskt utbud som massage, ansiktsbehandlingar manikyr och pedikyr.

Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl tvårättersmiddag och frukost, guidad tur i djurparken samt tillgång till spaanläggningen, 1 845 kr/pers.

www.kolmarden.com

Art Garden Spa, Göteborg

Ett för året nytt spa inhyst i Best Western Arken Hotell. Med utgångspunkt från konsten som helande och läkande kraft har man här tagit hjälp av konstnärer och konsthantverkare för att skapa ett spa med en känsla av att naturen ständigt är närvarande. Det är porlande vatten, fågelkvitter och årstidernas kontraster. Spaupplevelsen börjar med en tvagning enligt japansk sed, fortsätter sedan bland såväl varma som kalla källor och kan avslutas med ett skönt fotbad med utsikt över havet.

Exempel på behandlingar: Bubbel – bada i ett jetbadkar och få ljusterapi samtidigt, aromatiska kurbad med mineralrika leror, kroppsinpackning med bland annat lotusblomma och lingon.

Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl middag och frukost, tillgång till spa med aktiviteter, 1 590 kr/pers.

www.arkenkonferenscenter.se

Bluewater Sports & Health Club, Stenungsbaden

Spaanläggningen på Stenungsbadens anrika Yacht club satsar på seglingsestetik och Newportstil med avslappnad elegans som ska minna om den amerikanska östkustens överklass. Behandlingarna har anknytning till havet, med mycket tång och havssalt. Förutom bad och behandlingar erbjuds även en rad klasser som yoga, bodypump och vattengymnastik. På kvällen dansar du sedan loss i hotellets nattklubb.

Exempel på behandlingar: Oxygenbehandling – huden får näring och fukt med hjälp av syre, Dagen efter detox – inpackning med rengörande leror, Saltpeeling med alginpackning.

Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl tvårätters middag och frukost, tillgång till Bluewater spa, gym och träningspass samt fri entré till nattklubben, från 1 420 kr/pers.

www.stenungsbaden.se

Varbergs Kurort

Hit har folk vallfärdat i tvåhundra år för att dricka av och bada i Svartekällans helande vatten. Numera är det havet som lockar de flesta besökare, och på Varbergs anrika Kurort har man fokuserat på behandlingar med anknytning därtill. Här badar du i en uppvärmt havsvattenspool och njuter av tångmassage, allt med det vackra Västerhavet som fond.

Exempel på behandlingar: Tegnérs kurbad – örtbad i massagebadkar och algmask, Hawaiiansk massage, Ljusterapi/Relaxing Pod.

Weekendpaket: Två övernattningar (del i dubbelrum) inkl helpension, tillgång till spa samt val av en behandling, 3 690 kr/person.

www.varbergskurort.se

Cecilia Billgren