Läsarna: Här är våra bästa Sverige-tips!

"Inlandsbanan är ett måste för varje svensk"

Österlen, Malmö, Gränna och Inlandsbanan – några av läsarnas egna tips för sommaren.
RESA

Från Öresundsbron i söder till Kiruna i norr.

Från Åstol i väst till Härnösand i öst.

Här är läsarnas bästa Sverige-tips för sommaren.

För ett par veckor sedan gav Aftonbladet Resa ut stora guiden till sommar-Sverige. Den innehåller inte mindre än 755 tips på sevärdheter och aktiviteter landet runt, perfekt att alltid ha till hands under semestern.

Men det finns självklart mycket mer att se i Sverige än det vi fick plats med i Sverige-guiden. Tack alla ni läsare som bidragit med era egna Sverige-tips i vårt forum – här följer ett axplock.

Kristiina vill slå ett slag för Gränna:

”Det är fint i Gränna. Åk den gamla vägen som går genom Gränna. Inlandsvägen är oxå fin. Den går från E4 mot Kristinehamn och norrut. ”

Föredrar du att semestra i Norrland kommer här ett tips signerat Be-be:

"Ta tåget från Kriuna tii Narvik, HÄFTIGT. Visningsgruvan, kyrkan, staden som faktiskt liknar en mellansvensk bruksort mer än en nordsvensk stad."

Bland andra tips från Be-be märks exempelvis Kukkolaforsen i Torne älv, Seskarö, Sollefteå ("en mysig liten stad") och Härnösand ("Nordens Aten").

Sugen på lite saltstänk? Fiskare med fakta har ett säkert tips:

"Det finns bara en plats i Sveriga man bara måste besöka- ÅSTOL! Där finns allt man behöver för en lyckad semester."

Fingal Ohlssons matte tipsar om Klimpfjäll:

"Är hela min familjs pärla. Har varit där flera gånger och ska dit i sommar igen. Mycket vacker natur, frisk luft och många upplevelser. När vi där brukar vi besöka Stekenjokk, Fatmimakke helt underbara platser att vara på och uppleva friden och lugnet. Här finns ingen stress och man mår bra i själen efter en sådan resa."

Stranger föreslår en tågresa:

"Inlandsbanan är bara ett måste för varje svensk. Har inte själv åkt den ännu men skall så fort som mina barn har blivit några år äldre.Tycker även att fjällvandring är ett måste för att njuta av den Svenska naturen."

Katten Gustav är, så att säga, inne på samma spår:

"Missa inte att åka Inlandsbanan i sommar. Ända från Kristinehamn upp till Gällivare. En mycket uppskattad klenod i Sverige. Ställ bilen hemma och ta tåget i sommar. Har åkt två år i rad och träffat jättemycket trevligt folk. Guiderna omdord berättar om varje by du reser igenom. Detta är en resa genom historien och nutid.

Signaturen Sjögräs har fastnat för fiket Åstugan utanför Nyköping:

"Var på ett av Sveriges mysigaste cafe utanför Nyköping, Gammeldags med hembakt i en oas av blommor, trevlig personal samt de hade en handelsbod med inredning, skafferi varor som marmelader, safter, olika korvar."

Egulk ger inte mcyket för Skåne-tipsen i Sverige-guiden:

”Sveriges i särklass mest intressanta semesterort heter MALMÖ. Man åker inte till Malmö för att fara till Köpenhamn, nej man åker till Malmö för att uppleva det Nya Sverige. Möllan, Lilla Torg, Västra Hamnen och Ribban heter de viktigaste platserna att besöka. Vi har några intressanta byggnader, faktiskt Norra Europas intressantaste. Öresundsbron och Turning Torso var namnen."

Även Rakey har ett Skåne-tips:

"Ni borde åka till österlen i Skåne. Det är fantatiskt med alla små byar och naturen. Kiviks marknad och så vidare. Det är även ett underbart hav på östra sidan i Skåne. Och skåningarna är riktigt trevliga, det bästa är att resa med bilen där, men nu när bensinen/dieseln är så frutkansvärt dyr får jag väl nöja mig med att stanna kvar här i Stockholm."

Scaber Nestor tycker avslutningsvis att hemma är bäst:

"Ta det lugnt, stressa inte. Ta några turer i din egen stad om du bor i en sådan eller ta bussen/tåget till närmaste stad, lär känna ditt närområde.

Men flyg ingenstans och ta inte tåget på kontinenten, håll pengarna inom Sverige så hjälper du till att skapa arbetstillfällen och räddar lite miljö under tiden."

Fler Sverige-tips!