Resmålen du bör missa

Ny bok guidar till Sveriges minst sevärda platser

1 av 12
”Årjängstrollet är en kombinerad staty, scen och turistbyrå uppförd efter inspiration av Tore Skogmans låt ”Årjängstroll”.”
RESA

Johan Tell är mannen som gjort tvärtom mot alla andra när det gäller sevärdheter.

Han har besökt Sveriges sämsta sevärdheter.

121 stycken närmare bestämt, alla ”ovärda en omväg”.

Det har nu utmynnat i en bok som skulle kunna ses som en handbok för vad man kanske bör undvika om man händelsevis har vägarna förbi. En del ser förstås helt annorlunda på boken, det vill säga de platser i Sverige som nu utpekas med text och bild.

– Jag har säkert blivit intervjuad av tio lokalradiostationer och minst lika många lokaltidningar. De har ju alla sådana där lyssnar- eller läsarfrågor: Vad tycker du?

– Och då brukar det vara rätt jämnt fördelat. Hälften tycker som jag och hälften är emot.

Hur kom du på idén till den här boken?

– Den utlösande faktorn var en kompis som tog med mig till Sveriges lägsta punkt för tre år sedan. Det är en grop bakom en bensinmack i Kristianstad.

– Det var ett litet monument där, en plakett som förklarade och det var väl skyltat. Då insåg jag var det komiska låg. Här fanns en kommun och en stad som vill prata upp något.

Du har förstås varit på alla de 121 platserna själv?

– Ja, men jag reser runt i Sverige och håller föredrag om miljö. Då brukar jag göra avstickare. Annars hade det blivit alldeles för dyrt.

Om du själv får välja den sämsta av alla sevärdheter?

– Löjligast är Landskrona som försöker lansera sig som Europas mitt. De har till och med ställt en stor penna utanför teatern. Men de har räknat fel, enligt mig. Och om de hade räknat rätt, vem bryr sig? Fulast är Årjängstrollet.

Och vart går drömresan?

– Gärna en häftig safari i Botswana, för en safari har jag aldrig gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM