10 sportfester – Sverige runt

Spana in sommarens mest udda sporter på semestern

Förra årets SM-vecka gick i Malmö. Här kämpar Åsa Christensen mot Linda Andersson i damfinalen i kanotpolo.
RESA

Svenska mästerskapen i biathle, glima och taido – samtidigt.

Den pågående SM-veckan i Halmstad är bara en av sommarens stora sportfester.

Här är de tio hetaste.

Fram till och med söndag 3 juli gör 20 vitt olika idrotter in i den halländska metropolen för att göra upp om ädla SM-medaljer. 3 500 deltagare och 45000 besökare räknar arrangörerna med.

Men vad är då biathle, glima och taido?

Jo, biathle är två grenar (simning och löpning) och glima är fornnordisk brottning med helt andra grepp och regler än de som gjorde Frank Andersson berömd. Och taido är en 46 år ung budosport.

Squash i glasbur på torget

En fräck nyhet är att SM i squash kan ses i en glasbur (!) på Lilla Torg, finalerna spelas fredag kväll.

De riktigt idrottsnyfikna kan i helgen förslagsvis spana in finalerna i bland annat taido, dragkamp, rugby och submission wrestling.

Alltid lär man sig något.

FAKTA

Sporterna i SM-veckan

Biathle

Casting

Cykel

Dragkamp

Extremenduro

Fallskärmshoppning

Frisbee

Glima

Orienteringsskytte

Kanotpolo

Militär femkamp

Rodd

Rugby

Simning

Squash

Submission wrestling

Taido

Triathlon

Vindsurfing

Läs mer:

www.smveckan.se

Trav, fotboll, segling ... här är fler sportpartyn

Söndagen den 10 juli kommer vaselin, ullfett och vaselull att ha strykande åtgång i Vansbro. Här gäller det för drygt 7 000 tappra simmare att inte frysa rumpan eller annat av sig i den årliga Vansbrosimningen. Först två kilometer medströms i Vanån och så en kilometer motströms i Västerdalälven. Brr! Vaselull undrar ni kanske? Jo, det är en nymodighet som är en blandning av vaselin och ullfett.

Fotbollsfest på Råsunda och en måste-vinna-match för Zlatan och grabbarna. Finland kommer på EM-kvalbesök den 7 juli, grannlandet som bara tycks bli bättre år för år och som nu betraktas med respekt av även mer meriterade fotbollsländer än Sverige.

Zlatans framtida arvtagare går sedan att spana in i Göteborg mellan 17 och 23 juli i världens största ungdomsturnering, Gothia Cup.

Mohed är skådeplats för sommarens orienteringsfest nummer ett, O-ringen. 23-29 juli brakar det loss i skogen när tusentals motionärer och elitlöpare ger sig i väg för att leta skärmar i björntäta Hälsingland.

Caroline Wozniacki, 20, är Danmarks och Skandinaviens första världsetta någonsin i tennis. Med start den 4 juli kan hon spanas in i Båstad under tennisveckorna. Veckan därpå är det Robin Söderlings tur att kliva ut på gruset i Båstad och försöka sopa hem hela turneringen så som han gjorde 2009.

Bro Hof Slott står värd för 2011 års Scandinavian Masters i golf, som avgörs 21-24 juli. Hit kommer världsstjärnor för att göra upp. Eftersom biljetterna släpptes redan i höstas fick åtskilliga golfentusiaster säkert en kär julklapp.

Gotland Runt har flyttat in till Stockholm och heter numera ÅF Offshore Race. Men låt er inte luras av namnbytet. Gotland Runt blir det som vanligt, i sommar seglas det mellan 7 och 10 juli.

En annan seglingsfest, men nu bara för proffs, går i Marstrand 4 till 10 juli när ISAF Match Racing World Championship avgörs.

Här kan vi tala om folkfest och på det som ibland brukar kallas för Sveriges vackraste travbana. Årjängstravets Stora Sprinterlopp den 16 juli kommer att locka någonstans mellan 10000 och 20000 åskådare. Det är travvecka i Värmland och Dalsland och banorna i Åmål, Arvika, Färjestad och Momarken vill också vara med på ett hörn. Men det är Årjäng som är pärlan för travfolket.

Stora guiden till Sommar-Sverige

Ladda ner guide med 575 tips till Sommar-Sverige Räcker hela sommaren!

Testa Plus – just nu för bara 1 kr