Här semestrar du naken i sommar

”Framförallt är det yngre par som lockas av livsstilen”

Foto: MAGNUS SANDBERG
RESA

Den svenska naturistturismen har länge gått på sparlåga –  men nu har trenden vänt – nu vill vi kasta av oss allt, igen.

– Framförallt är det yngre par som lockas av livsstilen, säger Steffen Brummer Pind, ägare till Hylteberga gård, Skandinaviens enda Bed and breakfast för naturister.

Foto: MAGNUS SANDBERG
– Turista naken är det bästa som finns. En enorm frihetskänsla, säger Steffen Brummer Pind.

100000 sjöar och 760 mil kust gör Sverige till ett fantastiskt land för nakenbadare. För den som vill går det att ta sig ett dopp nästan var som helst.

Förutom cirka 75 – mer eller mindre officiella – naturistbad, är det inget större problem att hitta en alldeles egen undanskymd vik att bada i.

Men att turista naken, på en camping?

– Det är det bästa som finns. En enorm frihetskänsla, säger Steffen Brummer Pind.

Nyfikna indier

Själv hoppar han gärna i plurret utan badbrallor så fort tillfälle ges. Och att gå näck hemma, ­eller på Hylteberga gård, ser han som en självklarhet.

Och många gör som Steffen.

Framför allt har yngre personer börjat anamma livsstilen.

– Vi märker tydligt att folk under 30 tycker att det är spännande. Nyss hade vi till exempel besök av ett ungt par från Indien som kommit hela vägen hit för att få bada nakna.

Till Hylteberga gård kommer även turister från Holland, ­Tyskland, Danmark, Norge och Italien.

”Vi ligger långt efter”

Men att Sverige skulle bli ett nytt slags ”nudistmecka”, det tror inte Steffen Brummer Pind.

– Visst har naturister börjat öppna sina ögon för Sverige som ett tänkbart alternativ till andra större naturistländer, men vi ­ligger ju långt efter övriga ­Europa.

I Frankrike, exempelvis, finns 264 officiella naturistcampingar, jämfört med endast 11–12 i hela Sverige.

FAKTA

Här campar du naken i Sverige

Skåne

Hylteberga gård bed and breakfast.Skandinaviens enda Bed and breakfast för naturister. Här är gästerna nakna på terrassen, i kök och matsal. På den stora ängen uppmuntras nakensolande, och i närområdet finns två nakenbad.

www.hyltebergagard.se.

Solhejdan naturistcamping, cirka 30 km från Malmö. Har en egen saltvattenpool och här finns även en lång fin sandstrand.

Tel: 040-96 29 63

Småland

BNA Björsbo naturistanläggning. Ligger cirka 30 km från Värnamo, mellan Kulltorp och Anderstorp i Småland vid en egen sjö.

Uppland

I Gustavsberg, strax norr om Nora, vid Norasjöns strand, finns norra Europas populäraste ­naturistcamping. Här kan du bada, sola, hyra campingplats, stuga eller rum.

www.gustavsbergscamping.com

Skeppsmyra naturistcamping SNN.  Även kallad ”Roslagens naturist­paradis” har plats för 35 husvagnar och är delvis handikappanpassad. Ackrediterad föreningscamping som enkelt nås med buss 676 från Valhallavägen i Stockholm.

Stig av vid Sjöängen, cirka 1 km från campingområdet.

Blekinge

Vid Paradiset, Partisanens naturistcamping, har föreningens medlemmar möjlighet att engagera sig i såväl underhållet som programaktiviteter.
Verksamheten vid Paradiset bedrivs som en ”föreningscamping” trots att campingen är privatägd.

Adress: Södra Slagesnäsvägen 211, Kyrkhult.

Snapphanens camping, ligger mellan Olofström och Lönsboda vid Möllesjön. Här ordnas diverse aktiviteter som gemensamma middagar och vinylafton med 50- och 60-talsmusik.

Adress: Möllesjövägen 90, Vilshult. Campingen är SNF-ackrediterad.

Värmland

Sandvikens naturistcamping, cirka 10 km nordöst om Filipstad och 6 km nordöst om Persberg, drivs av Värmlands NF. Stugor kan hyras från 250 kr/natt.

www.sandvikensnc.se

Västergötland

Stora Ekenäset naturistcamping ligger på en 80 000 kvadratmeter stor ö i Frisjön söder om Borås. Några stugor finns för uthyrning men många gäster väljer att tälta. Här finns även båtar och kanoter att hyra. 

www.naturistnet.org

Östergötland

Vikbolandets naturist och familjecamping ligger cirka 3 mil från Norrköping på väg mot Arkösund. Campingen är föreningsägd och drivs av medlemmarna. Här finns bland annat en stor pool, sjö och lekplats för barn.

www.vnf-camping.se

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2011-07-24.