Så bra är Lisebergs nya berg- och dalbana

1 av 8 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Aftonbladets Plus-kunder var med på premiärturen av Lisebergs nya bergochdalbana ”Helix”.
RESA

GÖTEBORG. Här blir 18 lyckliga Plus-medlemmar först i världen med att åka Lisebergs nya berg- och dalbana Helix.

– Det är den bästa jag någonsin åkt, säger Peter Ljungqvist från Jönköping.

På lördag öppnar Liseberg för säsongen, och köerna kommer vara extremlånga för att få testa på nöjesparkens största attraktionssatsning genom tiderna.

Men redan i går tog 18 Plus-medlemmar chansen att tjuvåka berg- och dalbanan. Över tusen personer skickade in sina namn till lottdragningen, däribland Fia Ljungqvist som ville överraska sin man Peter, en stor berg- och dalbaneentusiast.

– Jag har följt bygget av den här banan sedan dag ett. När Fia berättade att jag skulle få åka den i dag så trodde jag henne inte. Jag var tvungen att ringa Liseberg och kontrollera det själv, säger han och skrattar.

Förtvivlade rop

Men när grindarna stängs för det första åket är ångesten stark.  Förtvivlade rop hörs från hela vagnen när den drar neråt i ett stup och under åkets gång hörs de skräckslagna ropen upp till startbanan. Men drygt två minuter senare kommer 18 glada passagerare tillbaka in och applåderar Lisebergs senaste attraktion.

– Jag mår bra. Jag har aldrig mått så här bra, säger Peter, innan han slänger sig in i vagnen för ett nytt åk.

Systrarna Ellen, 13, och Maja, 12, gör detsamma. Om och om igen. När -tiden lider mot sitt slut har de åkt Helix nio gånger var. Nästintill utan vila emellan.

”Helt fantastiskt”

– Jag är lite snurrig och mår lite illa. Men jag kommer definitivt komma tillbaka och åka igen, säger Ellen.

Maja åker gärna med.

– Looparna var det bästa. Det var jättespännande. Det går så snabbt, jag hann aldrig tänka något.

Peter Ljungqvist hann med sex åk, och rankar Helix högst av alla banor han testat.

– Den här är helt fantastisk. Banorna jag åkt i USA, på Disneyworld och Universal Studios, är större. Men Helix är bäst, helt klart.

FAKTA

Helix

Den nya berg- och dalbanan är Lisebergs största satsning på en attraktion genom tiderna. Den har kostat 240 miljoner kronor att bygga och invigs på riktigt på lördag när nöjesparken öppnar för säsongen.
Längd: Nästan 1,4 kilometer
Åktid: Drygt 2 minuter
Toppfart: 100 km/timmen
Antal gånger man åker upp och ner: Sju
Antal passagerare per åk: 20

”Känns som magen fastnat i halsen”

Så många får Lisebergs nya åkattraktion

Maja Nilsson, 12:
Ellen Nilsson, 13:
Agneta "Fia" Ljungqvist, 53:
Peter Ljungqvist, 51:
Aftonbladets teståkare Henrik Lundgren:

Kommentar: Ångesten är stark när säkerhetshållaren sätts fast över låren. Sen följer två minuter av stup, loopar och svängar där man hänger upp och ner. Halvvägs tror jag att det är över, men då tar vagnen i stället ny fart och åker rakt upp i en jättebacke som aldrig tar slut. Efteråt skakar benen, jag är yr i huvudet, magen känns som att den fastnat i halsen, frisyren har åkt åt alla håll och jag har kramp i båda vaderna efter att ha försökt hålla mig fast. Adrenalinet sprutar. Men åka direkt igen? Nja… en gång per sommar räcker nog för mina arma nerver.