Hitta rätt bland pisterna

Här är årets största nyheter i svenska fjällen

Foto: SKISTAR
Testa surfing i Sälen/Lindvallens nya flowride.
RESA

Det finns massor av nyheter i svenska fjällen.

Trenden just nu är äventyrsåkning med catskiing. Tröttnar du på skidåkningen finns det en hel massa skoj för dig och barnen -årets nyhet är att du kan surfa på Sveriges största konstgjorda våg.

I Sälen/Lindvallen hittar du nya Experium – ett gigantiskt nybygge med upplevelsebad och konferensanläggning. Förutom det sedvanliga med spa, bowling, bastu och rutschbanor finns här även Sveriges första inomhusvåg för surfing.

–?Flowrider är Sveriges första konstgjorda våg och erbjuder ett jättespännande alternativ för alla som gillar brädsporter. Vågen håller en fart av upp till 50 kilometer i timmen och man står och surfar i en miljö som för tankarna till Hawaii, berättar marknadschefen Cecilia Rönnquist.

Pumpar 60 000 liter

Flowrider uppfanns i USA och är vanligast på större äventyrsbad och på exklusiva kryssningsfartyg.

Konstruktionen bygger på ett system med vattenpumpar med hög uteffekt. Pumparna skjuter ut 60?000 liter per minut som cirkulerar i ett slutet system med reservoar. Vattnet pressas ut genom matriser över ett fast skumvadderad yta och skapar en till formen stationär våg som man sedan kan surfa på.

–?Instruktörer övervakar alltid flow-ridern och vi har dessutom ett nytt -säkerhetssystem för övriga badet. Där får barnen ett armband som är kopplat till sensorer i väggarna som känner av dem och larmar om armbanden över-stiger ett visst djup under viss tid.

FAKTA

Sex andra nyheter:

1. Vemdalen vässar snögarantin. Under perioden 18 december 2009 – 18 april 2010 garanteras att minst 26 av 51 nedfarter ska vara öppna, samt minst 350 fallhöjdsmeter i ett åk. Garantin omfattar tre skidområden, Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna.

Om ovanstående inte kan uppfyllas, får de gäster som väljer att ställa in sin resa alla pengar tillbaka för boende som bokats via SkiStar.

2. Två nya skiduthyrningar byggs i Sälen. En vid Express 303 i Lindvallen och en vid infarten till Tandådalen, vilket ska ge snabbare och bättre service.

3. Förra årets nyhet för de allra minsta, Snöflingeklubben i Björnen, Åre, utvecklas nu med gratis barnpassning om man bokar skidskola.

4. Nytt för Sälenpasset är att det ger skidåkning i 115 nedfarter, kvällsåkning till 19 varje dag och en av dagarna i Trysil med ytterligare 65 backar (för dig med 6–8 dagarspass). Dessutom ger Sälenpasset en rad förmåner, till exempel halva priset på skidservice och 20 procent rabatt på Experium.

5. I Storhogna byggs det 20 nya lägenheter, strax intill pisten en bit upp på fjället. Alla lägen-heter är 70 kvadratmeter stora med egen bastu och öppen- spis.

6. Ny modern skiduthyrning med butik slår upp portarna i hotellets entré lagom till liftpremiären 19 februari. Uthyrningen kommer ha öppet även kvällstid vilket gör det enklare och bekvämare att hyra skidor eller köpa tillbehör.

Ute idag!

Missa inte RESA:s specialbilaga Skidor! Säljs med Aftonbladet 4-7/12.

Klicka här för pistkartor till 21 svenska fjällanläggningar